Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

ΕΝΦΙΑ: Τα επτά συνήθη λάθη που μπορεί να κοστίσουν ακριβά

Προς τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ είναι μια χρονοβόρα διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται σε πολλά στάδια και διαρκεί αρκετές ημέρες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, μόνο η ανάρτηση των εκκαθαριστικών μπορεί να διαρκέσει 3 ημέρες, όπως άλλωστε είχε συμβεί με τον ΕΝΦΙΑ του 2015.

Η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για το προσωρινό κλείσιμο της εφαρμογής δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2016 από την Πέμπτη 18 Αυγούστου, δεν σημαίνει ότι θα γίνει ταυτόχρονα η εκκαθάριση και η άμεση ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο taxis.
Ανεξαρτήτως πάντως, από το πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί ως το τέλος του Σεπτεμβρίου και η τελευταία ως το τέλος του Ιανουαρίου, καθώς το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα τουλάχιστον 2,650 δις ευρώ.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς επισημαίνει τα επτά συνήθη λάθη που μπορεί να κοστίσουν ακριβά, στους φορολογούμενους. Συγκεκριμένα:
Ημιτελές κτίσμα: Στήλη 10, κωδικός 99 του πίνακα 1 Ε9. Αν δεν έχει δηλωθεί, χάνεται η έκπτωση 60%
Αγροτεμάχιο: Αν δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς η γεωγραφική του θέση, λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία ολόκληρου του νομού. Πίνακας 2, στήλες 3,4,4α και 5.
Κτίσμα εντός αγροτεμαχίου: Αν δηλωθούν ως αγροικίες, πληρώνουν πενταπλάσιο φόρο. Πίνακας 2, στήλη 17.
Κυριότητα και επικαρπία: Από την ηλικία του επικαρπωτή εξαρτάται και το ποσοστό φόρου για τον ίδιο και αντίστοιχα για τον ψιλό κύριο. Η συμπλήρωση της ηλικίας στις στήλες 15,19,17 και 21 στον πίνακα 1.
Βοηθητικοί χώροι: Αν έχουν δηλωθεί, ως κύριοι χώροι κατοικίας, χάνεται η έκπτωση 90%. Στη στήλη 13, πίνακας 1, τα συνολικά τετραγωνικά των  βοηθητικών χώρων.
Όροφος: Όσο ανεβαίνει, αυξάνεται και ο ΕΝΦΙΑ. Αν δεν έχει συμπληρωθεί ο όροφος, ο λογαριασμός βγαίνει με συντελεστή ρετιρέ (6ος όροφος). Στήλη 11, πίνακας 1.
Συνιδιοκτησία: Αν έχει γίνει λάθος στο ποσοστό, ο φόρος υπολογίζεται με ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%. Στήλες 16 και 20 στον πίνακα 1, στήλη 19 στον πίνακα 2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου