Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

20 πράγματα που θα είναι πανάκριβα σε 50 χρόνια

Είναι δύσκολο να προβλέψεις το μέλλον, αλλά εμείς σας παρουσιάζουμε 20 πράγματα που θα είναι πολύ πιο ακριβά σε πενήντα χρόνια.





ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ
Το νερό σύντομα μπορεί να ονομάζεται και μπλε χρυσός καθώς σε κάποια σημεία του κόσμου παρουσιάζει ήδη έλλειψη. Εάν λοιπόν ένα μπουκαλάκι νερό κοστίζει 50 λεπτά, είναι βέβαιο ότι σε πενήντα χρόνια θα είναι τουλάχιστον πέντε φορές πιο ακριβό. Για να μην μιλήσουμε για τον λογαριασμό του νερού.


ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΒΕΝΖΙΝΗ Η ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Παρόλο που σήμερα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιο ακριβά, κάποια στιγμή στο μέλλον θα είναι τα μόνα που υπάρχουν καθώς το πετρέλαιο δεν αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Σε 50 χρόνια τα αυτοκίνητα που καίνει βενζίνη ή πετρέλαιο θα είναι πολύ πιο σπάνια από σήμερα και θα κοστίζουν φυσικά πολύ ακριβότερα.


ΤΟ ΒΑΖΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΙ
Εάν εξακολουθήσει η σημερινή κατάσταση και δεν κάνουμε τίποτα για να σώσουμε τις μέλισσες, τότε εκείνες είναι βέβαιο ότι θα εξαφανιστούν. Στην περίπτωση συτή λοιπόν, εάν ένα βάζο καλό μέλι κοστίζει σήμερα από 5 έως 7 ευρώ κατά μέσο όρο, θα κοστίζει τότε τουλάχιστον 30 και θα αποτελεί σπάνιο θησαυρό.



ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
Η αποψίλωση των δασών και τα ηλεκτρονικά βιβλία θα οδηγήσουν σταδιακά στην εξαφάνιση των παλιών γνωστών μας βιβλίων. Αυτά που κυκλοφορούν σήμερα λοιπόν θα είναι και τα μόνα και θα αποτελούν συλλεκτικά κομμάτια. Ένα βιβλίο που κοστίζει σήμερα 30 ευρώ μπορεί σε 50 χρόνια να κάνει 500.



ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
Το πλαστικό φτιάχνεται από το πετρέλαιο κι όσο περισσότερο πετρέλαιο καταναλώνουμε τόσο λιγοστεύουν τα αποθέματα. Το πλαστικό κατά συνέπεια θα γίνεται όλο και πιο σπάνιο και πιο ακριβό. Για παράδειγμα, ένα κουτί με Playmobil που σήμερα έχει 40 ευρώ θα μπορούσε να στοιχίζει 400 ευρώ σε 50 χρόνια.



ΜΠΟΥΚΕΤΟ ΜΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
Δεν είναι ευρύτερα γνωστό αλλά τα περισσότερα λουλούδια που αγοράζουμε από τον ανθοπώλη είναι εισαγόμενα, κι όχι μόνο οι τουλίπες. Εάν δεν βρεθεί εναλλακτικό καύσιμο για τα αεροπλάνα, ένα μπουκέτο τουλίπες θα στοιχίζει πολύ ακριβά.



ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ
Το 1976, πριν 40 χρόνια, τα σπίτια ήταν πολύ πιο οικονομικά. Μπορούμε να υποθέσουμε λοιπόν με σχετική ασφάλεια ότι σε 50 χρόνια οι τιμές θα έχουν φτάσει στα ύψη.



ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΛΕΦΑΝΤΟΔΟΝΤΟ
Δύο είναι τα πιθανά σενάρια μέχρι το 2066: ή οι ελέφαντες θα έχουν εξαφανιστεί λόγω της λαθροθηρίας ή της κλιματικής αλλαγής ή η προστασία των ζώων θα έχει βελτιωθεί και θα απαγορεύεται αποτελεσματικά το κυνήγι των ζώων αυτών. Και στις δύο περιπτώσεις, δεν θα κατασκευάζονται πλέον αντικείμενα από ελεφαντόδοντο. Και γι' αυτό το λόγο όσα θα υπάρχουν ακόμη θα στοιχίζουν μια περιουσία.



ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΕΠΙΠΛΑ
Τα δέντρα χρειάζονται πάρα πολλά χρόνια για να μεγαλώσουν και πολύ νερό. Εάν συνεχίσουμε να τα κόβουμε κι εάν η κλιματική αλλαγή προκαλέσει ξηρασίες, τότε ένα τραπέζι από απλό ξύλο θα στοιχίζει πανάκριβα. Φανταστείτε κι εάν είναι από άλλο ακριβότερο ξύλο.



ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ
Η αλήθεια είναι ότι ο φόρος στα τσιγάρα όλο και αυξάνεται καθώς είναι η εύκολη λύση για τις κυβερνήσεις. Εάν αυτή η τάση εξακολουθήσει να ισχύει τότε ένα πακέτο τσιγάρα θα στοιχίζει πολύ ακριβά σε 50 χρόνια.



ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΡΜΑΤΙΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
Το δέρμα προέρχεται από τα ζώα και συγκεκριμένα από τις αγελάδες. Τα ζώα επίσης αρχίζουν να μειώνονται αριθμητικά και κατά συνέπεια και το δέρμα. Μια δερμάτινη τσάντα ως εκ τούτου θα στοιχίζει μια περιουσία σε 50 χρόνια.



ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ
Εκτός κι εάν ληφθούν δραστικά μέτρα μέσα στα επόμενα χρόνια ο αέρας θα είναι όλο και πιο μολυσμένος. Θα αναγκαστούμε λοιπόν να αναζητήσουμε τρόπους για να προστατευθούμε κι ειδικά όσοι κατοικούν σε πόλεις. Όσο λοιπόν θα αυξάνεται η ζήτηση τόσο θα αυξάνεται και η τιμή κάποιων προϊόντων όπως οι ειδικές μάσκες.


Η ΓΗ
Το 1975, πριν 41 χρόνια ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν 4 δισ. Σήμερα έχει ήδη διπλασιαστεί κι εάν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς σε πενήντα χρόνια θα έχει φτάσει τα 16 δισ. Η γη λοιπόν θα είναι δυσεύρετη και ως εκ τούτου πανάκριβη.



ΟΙ ΠΙΣΙΝΕΣ
Για να έχεις πισίνα χρειάζεσαι γη και νερό, και τα δύο αυτά στοιχεία, όπως είδαμε, θα αυξηθούν σε κόστος κατακόρυφα. Για αυτό το λόγο οι πισίνες δεν θα είναι απλώς μια πολυτέλεια όπως είναι σήμερα αλλά θα τείνουν να εκλείψουν εντελώς.


ΤΑ VHS, ΤΑ DVD, Κ.Α.
Δεν απέχουμε πολύ από τη στιγμή που τα DVD και τα CD θα εξαφανιστούν εντελώς. Θα αποτελούν λοιπόν στο μέλλον κάτι σαν τους δίσκους γραμμοφώνου, σπάνια και συλλεκτικα΄αντικείμενα.



ΕΝΑ ΚΡΕΒΑΤΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Εάν η γήρανση του πληθυσμού συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς, οι φροντίδες υγείας θα πρέπει να αυξηθούν ανάλογα. Κατά συνέπεια και τα κόστη θα είναι τεράστια. Εάν σήμερα, για παράδειγμα, μια κλίνη σε γνωστό νοσοκομείο του Μόντρεαλ στοιχίζει την ημέρα περίπου 3.500 ευρώ σε 50 χρόνια θα μπορούσε εύκολα να ξεπερνά τα 10.000.



ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ
Η παγκόσμια τράπεζα σπόρων που βρίσκεται στη Νορβηγία συλλέγει τους σπόρους από όλο τον πλανήτη προκειμένου να μην εξαφανιστούν. Οι ελλείψεις όμως έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται σε κάποιες χώρες οι οποίες έχουν αναζητήσει σπόρους από την εν λόγω τράπεζα. Σήμερα ένα σακουλάκι με 600 σπόρους βιολογικών καρότων στοιχίζει 3,49 δολ. Εάν όμως οι σπόροι γίνουν δυσεύρετοι τότε το σακουλάκι αυτό θα στοιχίζει 20 δολ. σε 50 χρόνια από σήμερα.



ΤΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ
Εκτός κι εάν συμβεί κάποιο θαύμα, ο άνθρωπος θα εξακολουθεί να είναι πάντα ματαιόδοξος και η ζήτηση για πλαστικές επεμβάσεις θα αυξάνει ειδικά εάν η γήρανση του πληθυσμού αποτελέσει πλέον κανόνα. Σε ευτή την περίπτωση, οι εταιρείες θα επωφεληθούν της κατάστασης και θα ανεβάσουν τις τιμές και η τιμή μιας ανόρθωσης προσώπου παραδείγματος χάρη θα είναι 5 με 10 φορές πιο ακριβή σε 50 χρόνια.



ΤΑ ΜΕΤΡΗΤΑ
Σε λίγα χρόνια από σήμερα τα χαρτονομίσματα και τα νομισματα δεν θα χρησιμοποιούνται πλέον καθώς όλες οι συναλλαγές θα γίνονται μέσω κάρτας. Μπορεί λοιπόν, σε 50 χρόνια ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ να στοιχίζει 100 ευρώ ή και παραπάνω.



Ο,ΤΙ ΕΧΕΙ ΑΓΓΙΞΕΙ Η CÉLINE DION
Η Céline Dion σήμερα αποτελεί μια από τις δημοφιλείς καλλιτέχνιδες του κόσμου. Σε 50 χρόνια, όπως άλλωστε πολλοί από εμάς, δεν θα υπάρχει. Κι όπως ακριβώς έγινε με τα προσωπικά αντικείμενα του Elvis, έτσι κι εδώ οι θαυμαστές της θα σκοτώνονται ποιος θα αποκτήσει κάτι που έχει αγγίξει η μεγάλη τραγουδίστρια.




msn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου