Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Στο 40% η ανεργία στο Νομό Κοζάνης - Εκατοντάδες τα λουκέτα

ΚΑΛΠΑΖΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΣΤΟ 70% ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ!
-Δραματικά στοιχεία παρουσίασαν οι πρόεδροι των Εργατικών κέντρων στη Θεσσαλονίκη


Δραματικά στοιχεία για την εικόνα της ανεργίας παρουσίασαν στη Θεσσαλονίκη οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Βορείου Ελλάδος την Τρίτη,μεταξύ αυτών και από Κοζάνη, Πτολεμαΐδα αλλά και τις υπόλοιπες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις κινητοποιήσεις  ΓΣΕΕ και συνδικάτων στη ΔΕΘ.


Για το θέμα ρωτήθηκε σχετικά από τον "Π.Λ." ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης Άρης Κουρκούτας, ο οποίος συμμετείχε στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας στοιχεία για την ανεργία στο Νομό, που έχει εκτοξευτεί στο 40%! "Στη Δυτική Μακεδονία στην ανεργία είμαστε πρωταθλητές, όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και σε επίπεδο ευρωπαϊκής Ένωσης.
 Η ανεργία στο Νομό Κοζάνης ξεπέρασε το 40%. Στις ηλικίες κάτω των 25 ετών, η ανεργία στο Νομό έχει ξεπεράσει το 60%. Η μαύρη  και ανασφάλιστη εργασία ανθεί, ενώ η οικοδομική δραστηριότητα είναι στο μηδέν. Κτίστηκε μόλις μια οικοδομή τα τελευταία χρόνια και ακόμη μια επισκευάστηκε.
Οι μικροεπιχειρήσεις κλείνουν η  μία μετά την άλλη. Το 2015 έκλεισαν 870 επιχειρήσεις, ενώ το 2016 από αρχές του έτους μέχρι σήμερα έκλεισαν 510 . Οι εν ζωή επιχειρήσεις βρίσκονται στο κόκκινο, από τη φορομπηχτική πολιτική που εφαρμόζεται. Χιλιάδες είναι οι αιτήσεις από μικροεπιχειρήσεις για άνοιγμα επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες, λόγω εφορίας", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για να αντιμετωπιστούν τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας χρειάζεται ανάπτυξη, λέει ο ίδιος, ώστε να δημιουργούν θέσεις εργασίας ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα της ΔΕΗ, λέγοντας πως το τελευταίο εξάμηνο οι εργολαβίες στη ΔΕΗ έχουν μειωθεί κατά 50% και έχουν περάσει στον κατάλογο των ανέργων περίπου 1000-1500 άτομα.
Από την πλευρά του γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Σάκης Τολιόπουλος  τόνισε για το ίδιο θέμα πως ακόμη και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν εκτόξευση της ανεργίας στη Δυτική Μακεδονία, με τα επίσημα στοιχεία να την κατατάσσουν στο 34% , ενώ τα στοιχεία του Εργατικού κέντρου είναι πολύ χειρότερα...

Δραματική η εικόνα στους υπόλοιπους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας

Πανευρωπαϊκή πρωτιά κατέχει η Δυτική Μακεδονία καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας Κώστα Σιάκο είναι η περιφέρεια με τη μεγαλύτερη ανεργία σε 272 περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως γράφει η σελίδα stokokkino.gr. Στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας το καταγεγραμμένο ποσοστό της ανεργίας είναι στο 39% , ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΚΦ ξεπερνά το 40% και στους νέους το 78%. Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε πως από τις 4.300 επιχειρήσεις που λειτουργούσαν το 2009, πλέον έχουν απομείνει 2.700.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μαλέας από το Εργατικό Κέντρο Καστοριάς εκτίμησε πως στην περιοχή το ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το 70%, σημειώνοντας πως «η οικονομική κρίση έχει μεταβληθεί σε κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση. Μάλιστα, όπως ανέφερε, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη για τον Μάρτιο, στον νομό Καστοριάς ο αριθμός των ανέργων έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον αριθμό των εργαζομένων.



prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου