Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Ελπίδες για οριστική θεραπεία του AIDS

Ένας 44χρονος Βρετανός που ελπίζει ότι θα θεραπευθεί τελείως από το AIDS χάρη σε μια νέα θεραπεία, δημιουργεί ελπίδες στους επιστήμονες ότι πιθανώς αυτή τη φορά βρέθηκε επιτέλους ένας τρόπος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

Ο Άγγλος μη κατονομαζόμενος ασθενής είναι ο πρώτος από 50 ασθενείς που ολοκλήρωσαν την κλινική δοκιμή μιας νέας φιλόδοξης θεραπείας, η οποία αποτελεί συνμεργασία των πέντε κορυφαίων βρετανικών πανεπιστημίων (Κέμπριτζ, Οξφόρδης, Imperial, University College και King's College Λονδίνου), με χρηματοδότηση από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας.

Οι Βρετανοί γιατροί δήλωσαν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουν πράγματι για θεραπεία, αλλά ανέφεραν πως ο εν λόγω ασθενής εμφανίζει εντυπωσιακή βελτίωση.

Οι υπάρχουσες αντιικές θεραπείες αδυνατούν να καταστρέψουν τον ιό που καταφεύγει σε διάφορες «κρυψώνες» του ασθενούς. Αυτό σημαίνει πως η νόσος μπορεί μέχρι στιγμής να τεθεί υπό έλεγχο, αλλά όχι να θεραπευθεί οριστικά. Η νέα θεραπεία είναι η πρώτη που φαίνεται ότι εξαφάνισε τον ιό HIV παντού στο σώμα του ασθενούς, ακόμη και εκείνα τα κύτταρα που κρύβονται και βρίσκονται σε ύπνωση, ξεφεύγοντας έτσι από τις έως τώρα θεραπείες.



protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου