Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού. Καταιγίδες και τροπικός κυκλώνας

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε το σαββατοκύριακο από την ΕΜΥ, νέο κύμα κακοκαιρίας θα σαρώσει σήμερα τη χώρα με κύριο χαρακτηριστικό τις -κατά τόπους- ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα πλήξουν κυρίως την Κρήτη, περιοχές της νότιας Πελοποννήσου, πιθανόν πρόσκαιρα τις νότιες Κυκλάδες και αργά το βράδυ στις νοτιότερες περιοχές των Δωδεκανήσων, κυρίως Κάσος και Κάρπαθος.

Τα φαινόμενα ωστόσο αναμένεται να υποχωρήσουν αύριο το πρωί.

Λίγα χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά με τους ανέμους να πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 στα πελάγη 6 και βαθμιαία στα νότια 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε πτώση κυρίως στα ανατολικά.

Τροπικός κυκλώνας στην Κρήτη

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ο κυκλώνας τροπικού τύπου θα κινηθεί γρήγορα προς τα ανατολικά και αναμένεται να περάσει νότια της Κρήτης σήμερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο κυκλώνας, πέραν των θυελλωδών ανέμων (αναμένονται άνεμοι ισχυρότεροι των 100 km/h) θα συνοδεύεται και από ισχυρές βροχοπτώσεις που αναμένεται να επηρεάσουν περιοχές της Κρήτης και με μικρότερη ένταση περιοχές της νότιας Πελοποννήσου.

Αναλυτικά η πρόγνωση:

Μακεδονία, Θράκη

Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με παροδικές ασθενείς βροχές κυρίως στην κεντρική Μακεδονία. Στη δυτική Μακεδονία αναμένονται λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.

Οι άνεμοι θα κινηθούν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 16 βαθμούς κελσίου, ενώ στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στο Ιόνιο, όπου εκεί ενδέχεται πρόσκαιρα να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.

Στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες πιθανόν το πρωί στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο να είναι τοπικά ισχυρές. Τα φαινόμενα όμως βαθμιαία θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα και θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 έως 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 και στα νοτιότερα 7 και τοπικά 8 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία από τα δυτικά σε βόρειους εξασθενούνε.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Στη δυτική Θεσσαλία θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές. Ύφεση των φαινομένων από το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά και νότια 6 και βαθμιαία τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στην Κρήτη και πιθανόν πρόσκαιρα στις νότιες Κυκλάδες με βαθμιαία ύφεση των φαινομένων από το βράδυ και από τα δυτικά, προβλέπουν για σήμερα οι μετεωρολόγοι.

Οι άνεμοι θα κυμανθούν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6, στα νότια έως 7 μποφόρ και βαθμιαία 6 με 7 και στα νότια έως 8 μποφόρ, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 14 έως 19 και τοπικά 20 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στα Δωδεκάνησα αρχικά λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες, βαθμιαία νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες στα νοτιότερα τμήματα (κυρίως Κάσος, Κάρπαθος), οπού από αργά το βράδυ θα είναι τοπικά ισχυρές.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία από το μεσημέρι 6 με 7 και στα νότια τοπικά 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 21 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


Θεσσαλονίκη

Λίγες νεφώσεις οι οποίες στα ανατολικά τμήματα του νομού θα είναι τοπικά αυξημένες και ενδέχεται να σημειωθούν πρόσκαιρες ασθενείς βροχές, προβλέπονται για σήμερα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 16 βαθμούς κελσίου.

Αττική

Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού με ύφεση του καιρού από το βράδυ αναμένονται σήμερα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία στα βόρεια και ανατολικά 6 και πιθανόν πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου