Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Ξεκινάει η μεταφορά της Κοβεντάρειου βιβλιοθήκης Κοζάνης στο νέο κτήριο

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης η μελέτη μεταφοράς της Κοβεντάρειου βιβλιοθήκης Κοζάνης στο νέο της κτήριο και ο τρόπος εκτέλεσης του έργου. Το σώμα συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας, στην αίθουσα του Κοβεντάρειου, με πρώτο θέμα την έγκριση της μελέτης.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Παναγιώτης Δημόπουλος ανέφερε πως η έγκριση είναι και η έναρξη του τελικού σταδίου της μεταφοράς με το έτος 2017 να είναι και η χρονιά όπου θα τεθεί σε λειτουργία η βιβλιοθήκη.
Επίσης ο δήλωσε πως το ποσό για την ολοκλήρωση της μεταφοράς ανέρχεται στα 148.800€ και αφορά τις εργασίες του ανάδοχου. Ακόμα κατά την εισήγησή του ανέφερε πως υπάρχει άμεση ανάγκη για στελέχωση με προσωπικό.

Η μεταφορά προβλέπεται να γίνει σε ένα διάστημα 6 έως 10 μήνες και θα γίνει σε δύο φάσεις με την πρώτη να περιλαμβάνει την μεταφορά του υλικού με ασφαλή τρόπο και τη δεύτερη να αφορά την ηλεκτρονική καταλογογράφηση των αρχείων.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως: «Η μελέτη περιλαμβάνει την απογραφή και μεταφορά της βιβλιοθήκης. Το ποσό που αρχικά εγκρίθηκε ήταν στις 207.000 ευρώ , αλλά κατέληξαν στο ποσό των 148.800€ με ΦΠΑ. Το χρονοδιάγραμμα είναι 6 με 10 μήνες max. Αισιοδοξούν ότι μετά την έγκριση από την οικονομική επιτροπή θα υπάρχει προκήρυξη και εντός κάποιων ημερών θα αναλάβει ο ανάδοχος.
 Είναι η εκκίνηση της κατάρτισης του νέου κανονισμού λειτουργίας και το 2017 θα γίνουν μια σειρά εργασιών ώστε να διασφαλιστεί η καλή λειτουργία της βιβλιοθήκης. Για την κατάρτιση της μελέτης ζητήθηκε η βοήθεια πολλών ειδικών και η μεταφορά πρέπει να γίνει με όρους που θα βελτιώσουν την φύλαξη και προσπαθούμε να εμπεριέχουμε στη μελέτη και όλες τις προδιαγραφές που προβλέπονται σήμερα».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης μιλώντας για τη μεταφορά στο νέο κτήριο , ανέφερε πως η βιβλιοθήκη φιλοξενεί μεταξύ άλλων σημαντικά κειμήλια και αρχεία και η μεταφορά αυτή πρέπει να διασφαλίζει ότι θα πάνε με ασφάλεια, στην ανάλογη ταχύτητα και θα μπουν στο κατάλληλο σημείο.  Όπως προσέθεσε ο ίδιος, έγινε προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί μέγιστα η ασφάλεια των βιβλίων και να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μέσα στο 2017. Η «μετακόμιση» περιλαμβάνει καταγραφή, καταλογογράφηση και επανατοποθέτηση, μια διαδικασία που κρίνεται εξαιρετικά σημαντική.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, σχολιάζοντας το έργο της νέας βιβλιοθήκης, είπε ότι βαίνει προς ολοκλήρωση και πρέπει να εγκριθεί η μετεγκατάσταση, με όλα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την μεταφορά του αρχειακού υλικού πλούτου. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθεί το συντομότερο, προβάλλοντας το τεράστιο έργο της σε όλη την Ελλάδα .

Ο Γιώργος Γκουτζηκώστας από το ΚΚΕ έκανε λόγο για μια «αναγκαία» μελέτη και έργο που επικροτεί η παράταξη, καθώς στάθηκε ιδιαίτερα στη σωστή λειτουργία της. Μίλησε για τα πολλά κενά που υπάρχουν και ζήτησε να διεκδικήσει κονδύλια και προσωπικό μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού. Χρειάζονται 40 άτομα προσωπικού και αυτή τη στιγμή είναι λιγότερα από 5 άτομα, τόνισε, ζητώντας να διεκδικήσει ο λαός τη στελέχωσή της με μόνιμο προσωπικό.




prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου