Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Επαγρύπνηση στην Αθήνα μετά τις προκλήσεις Ερντογάν. Αρχίζει άσκηση στο Αιγαίο

Να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι επιθυμεί η κυβέρνηση, μετά την έντονη διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία τα τελευταία 24ωρα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι με τις ανακοινώσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργείου Εξωτερικών δόθηκε σαφές στίγμα ότι θα προασπιστούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και το καθεστώς του Αιγαίου που κατοχυρώνεται από διεθνείς συνθήκες.

Σήμερα, όμως, ξεκινά σε όλο το Αιγαίο, αλλά και στον Έβρο η διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας Παρμενίων, με την τουρκική Πολεμική Αεροπορία να έχει ζητήσει να μην συμπεριλάβει η Ελλάδα στις ασκήσεις νησιά που η ίδια θεωρεί ότι πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα.

Στις δυο νόταμ που εξέδωσε, δηλώνει ότι η ελληνική αναγγελία από την ΥΠΑ παραβιάζει την υποχρέωση της Ελλάδας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Από σήμερα, λοιπόν, έως και την Παρασκευή θα φανεί εάν τελικά η Αγκυρα θελήσει να κλιμακώσει την αντιπαράθεση και προχωρήσει σε παραβιάσεις του FIR Αθηνών, κατά τη διάρκεια του Παρμενίωνα.

Το υπουργείο Εξωτερικών, χθες, αναγκάστηκε να εμπλακεί σε μια εσωτερική αντιπαράθεση της τουρκικής κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στον αρχηγό του CHP είπε ότι «υπάρχουν αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο...».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε πως «είναι προφανές ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα. Το μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών ήταν και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Μάλιστα, την απορία τους εξέφρασαν ξένοι διπλωμάτες, όταν, διαβάζοντας το αγγλικό κείμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών, δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι σημαίνει «a fight for someone else's barn», αφού για την φράση «μάλωναν σε ξένο αχυρώνα» δεν υπάρχει αντίστοιχη στα αγγλικά, ούτε φυσικά στη διπλωματική ορολογία.



real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου