Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Μελέτη για την παρουσία εξασθενούς χρωμίου σε ολόκληρη την Π.Ε. Κοζάνης

– Στόχος είναι να προκύψουν τα ασφαλή όρια παρουσίας εξασθενούς χρωμίου στα νερά

Σε συνολική αποτύπωση του εξασθενούς χρωμίου στα νερά όλη της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης προχωράει η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με την προγραμματική σύμβαση που συνάπτει  με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας  , το Κέντρο Περιβάλλοντος και το ΙΓΜΕ.
Στόχος της μελέτης αυτής, που έρχεται να υλοποιηθεί μετά τα σοβαρά ευρήματα των πανεπιστημίων ΑΠΘ και Μετσόβειο για την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στη λεκάνη Σαριγκιόλ, είναι να τεθούν τα ασφαλή όρια παρουσίας εξασθενούς χρωμιου στα νερά.
Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα η Έλσα Αμανατίδου , Αν. Καθηγήτρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Χημείας και επεξεργασίας υγρών αποβλήτων του Δυτικής Μακεδονίας: «Η σύμβαση αφορά σε όλο το νομό και υπήρχε από πριν αλλά δεν είχε ενεργοποιηθεί, αφού περιμέναμε να ολοκληρωθεί και η μελέτη του ΑΠΘ για τη Λεκάνη Σαριγκιόλ . Από τις μελέτες του ΙΓΜΕ φαίνεται ότι σε άλλες περιοχές υπάρχουν και μη ευρύματα και αυτά πρέπει να συσχετιστούν για να δούμε τι φταίει.

Φιλοδοξούμε και θα προσπαθήσουμε ποιο πρέπει να είναι το όριο, για το οποίο δεν υπάρχει κάτι.
Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας δεν έχει κάποιο όριο για την παρουσία εξασθενούς χρωμίου, ενώ δικαστικά ορίστηκαν κάποια όρια, μετά από διαμάχες σε Αμερική, Ασωπό και Ιταλία. Τα όρια είναι πολύ χαμηλά. Δεν έχει γίνει μελέτη για να δείξει ποιο είναι το ασφαλές όριο παρουσίας εξασθενούς χρωμίου, για την υγεία ενός ατόμου».

Όπως τόνισε η κ. Αμανατίδου, ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά ο στόχος που βάζουν είναι να συσχετιστούν τα πετρώματα και οι δραστηριότητες της ΔΕΗ, μέσα από την έρευνα και να προκύψουν αποτελέσματα: «Αυτά να συσχετιστούν με κάποια όρια παρουσίας του εξασθενούς χρωμίου , να προταθούν και να υιοθετηθούν ώστε να είναι ασφαλή για την υγεία. Ελπίζουμε να φτάσουμε σε αποτελέσματα. Το έργο είναι μικρό και φαντάζομαι ότι δεν θα σταματήσει,  ώστε να υπάρξουν και άλλες χρηματοδοτήσεις. Το ερώτημα είναι το εξής για τους κατοίκους: Να πιώ ή να μην πιώ νερό όταν π.χ. υπάρχει εξασθενές χρώμιο λ.χ. σε 10 mg στο λίτρο. Εμείς πρέπει να προτείνουμε προς την παγκόσμια επιτροπή κάποια όρια. Μπορεί και να υιοθετηθούν, γιατί όχι;
 Ο στόχος είναι μεγάλος».

Η ίδια εκτίμησε πως η η μελέτη θα βοηθήσει ουσιαστικά, ενώ αναφέρθηκε και στην συνεργασία φορέων της περιοχής, που σκύβουν πάνω από ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα. Η σύμβαση είναι χρονικής διάρκειας 1.5 χρόνου, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει ένα κάποιο συμπέρασμα μέχρι τότε.




prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου