Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Ποιους πλειστηριασμούς θα «παγώσει» η Εφορία

Ετοιμη στις βασικές της γραμμές η τροπολογία η οποία θα χτίζει «τείχος» προστασίας της πρώτης κατοικίας για χρέη στην Εφορία. Εντολή Πρωθυπουργού να κατατεθεί το συντομότερο. Ποιοι θα προστατεύονται και για πόσο. Ερώτημα η στάση των δανειστών.

«Φρένο» σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για χρέη προς την εφορία σχεδιάζει να βάλει η κυβέρνηση μετά τις διαστάσεις που απειλεί να λάβει το φαινόμενο της Τετάρτης στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Οι κινητοποιήσεις και οι ανθρώπινες ιστορίες οι οποίες έρχονται καθημερινά στο προσκήνιο απειλώντας με διεύρυνση του πολιτικού κόστους, έχουν ήδη ενεργοποιήσει πολιτικά αντανακλαστικά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με εντολή του Πρωθυπουργού προωθείται άμεσα η κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή προκειμένου να διαμορφωθεί ένα τείχος προστασίας για τις πλέον οικονομικά ευάλωτες ομάδες πληθυσμού με ένα συνδυασμό εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Στο γραφείο του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, βρίσκεται ήδη σχέδιο νομοθετικής διάταξης για την καθιέρωση ορίων προστασίας πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για χρέη προς την εφορία, αντίστοιχων με αυτά για τα κόκκινα τραπεζικά δάνεια.

Η τροπολογία, η οποία βρίσκεται υπό διαμόρφωση, αρχικά βάζει τον πήχη προστασίας στα 180.000 αντικειμενικής αξίας πρώτης κατοικίας προκειμένου για άγαμους με προσαύξηση 20.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και το τρίτο.

Παράλληλα, προβλέπεται και εισοδηματικό κριτήριο. Από τους πλειστηριασμούς της εφορίας θα προστατεύονται οφειλέτες με οικογενειακό εισόδημα (με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης) στο ύψος των 13.906 ευρώ για άγαμους και 23.659 ευρώ για ζευγάρια με προσαύξηση 5.714 ευρώ για όσους έχουν έως τρία παιδιά.

Για αυτές τις περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές -χωρίς επί του παρόντος τουλάχιστον να έχει προβλεφθεί όριο χρεών- οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας σχεδιάζεται να παγώσουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Έχει προβλεφθεί παράλληλα η δυνατότητα παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (εφορίες, τελωνεία) και πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2017, με κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

Για το κυβερνητικό σχέδιο, δεν είναι γνωστό αν έχουν ενημερωθεί οι δανειστές και αν θα ζητηθεί η γνώμη τους. Το λογικό θα ήταν να μην έχουν αντίρρηση αφού έχουν συναινέσει για τα συγκεκριμένα όρια προστασίας από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για όσους έχουν κόκκινα δάνεια. Αν θα δώσουν πράσινο φως -εφόσον ζητηθεί η άποψή τους- ή θα εγείρουν ενστάσεις, μένει να φανεί.

Για την κυβέρνηση όμως, η προώθηση της τροπολογίας φαίνεται να αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Η ψήφισή της θα βάζει φρένο στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας φορολογουμένων με χαμηλά εισοδήματα και σχετικά μικρής αξίας σπίτια. Δεν θα παγώνουν όμως οι κατασχέσεις ή οι δεσμεύσεις ακινήτων για χρέη προς την εφορία, ούτε βέβαια όλα τα άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης τα οποία βρίσκονται σήμερα στη διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων οργάνων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Πηγές της ΓΓΔΕ οι οποίες ρωτήθηκαν για τις διαστάσεις που έχουν λάβει οι πλειστηριασμοί ακινήτων εξαιτίας χρεών προς το δημόσιο, διευκρινίζουν ότι το μέτρο των πλειστηριασμών αποτελεί την έσχατη λύση, στα χέρια των προϊσταμένων των αρμοδίων υπηρεσιών που προχωρούν στην εφαρμογή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Επισημαίνουν παράλληλα ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι πλειστηριασμοί καταλήγουν άγονοι εξαιτίας της έλλειψης υπερθεματιστών. Πλειστηριασμοί όμως γίνονται, ακόμα και για πρώτη κατοικία.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μέσω της ιστοσελίδας της (www.publicrevenue.gr) έχει ανακοινώσει πρόγραμμα 21 πλειστηριασμών ακινήτων έως τα μέσα Νοεμβρίου, μεταξύ των οποίων διαμερίσματα, αγροτεμάχια, οικόπεδα αλλά και μία ξενοδοχειακή μονάδα στο Κιλκίς η οποία βγαίνει στο σφυρί με τιμή πρώτης προσφοράς 1,920 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη ένα πρώτο πακέτο περίπου 2.000 ακινήτων που σχεδιάζουν να βγάλουν σε πλειστηριασμούς το αμέσως επόμενο διάστημα.




euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου