Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Οδοιπορικό στα χωράφια του κρόκου της Κοζάνης - video

Ο Κρόκος Κοζάνης, ή το σαφράν όπως είναι ευρέως γνωστό, έχει την τιμητική του.

Το μωβ λουλούδι της περιοχής μας έστρωσε το χαλί του στις περιοχές του Τσιαρτσιαμπά της Κοζάνης και η συγκομιδή του ξεκίνησε με πολύ καλούς οιωνούς.

Οι καλλιεργητές του κρόκου, έχουν σηκώσει τα μανίκια και έπιασαν δουλειά για τη συγκομιδή του από τα χωράφια, τον διαχωρισμό του λουλουδιού από τα κόκκινα στίγματα του κρόκου και την αποξήρανσή των στιγμάτων με φυσικό τρόπο, έως την τελική διάθεσή του στην παγκόσμια αγορά.

Είναι μεγάλη τιμή για την περιοχή της Κοζάνης που διαθέτει ένα από τα ποιοτικότερα σαφράν της παγκόσμιας αγοράς και μάλιστα ο Κρόκος Κοζάνης, είναι πρώτος παγκοσμίως στη βιολογική του παραγωγή, καλύπτοντας έως το 90% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ η Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή σαφράν. Ο Κρόκος Κοζάνης, φέρει ISO 9001, ΠΟΠ & BIO.

Οι πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας, είναι οι αγρότες και η σκληρή δουλειά τους για τη συγκομιδή του μωβ χρυσού της περιοχής μας.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τα πλάνα που μας παραχώρησε ο Κοζανίτης σεφ και καλός φίλος του  Θεόδωρος Καραθανάσης, ένα όμορφο οδοιπορικό στα κροκοχώραφα της Κοζάνης και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Άνω Κώμης.
Ο Θεόδωρος Καραθανάσης είναι ευρέως γνωστός για την αγάπη του στη γαστρονομία σε συνδυασμό με τον Κρόκο Κοζάνης, δυο συστατικά που δίνουν ένα υπέροχο αποτέλεσμα στα εξαιρετικά του πιάτα.

από το kozanilife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου