Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Οι αρχαιολόγοι άνοιξαν για το ευρύ κοινό τα αρχοντικά στη Σιάτιστα

– Ημέρα για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, στο πλαίσιο της «Ημέρας για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», που έχει καθιερώσει από το 2012, ορίζει ως ημέρα δράσης για το 2016 την 21η Νοεμβρίου.

 Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετείχε  στην εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με τη δράση:   «Ζωντανεύοντας τις μνήμες και τα μνημεία»  τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου  προτάσσοντας την ιστορική μνήμη και την κοινωνική αναγκαιότητα προστασίας των μνημείων, άνοιξε στο κοινό τα Αρχοντικά Πούλκως και Μαλιόγκα στη Σιάτιστα Κοζάνης, δίνοντας την ευκαιρία στον κόσμο να θαυμάσει την αρχιτεκτονική και τον εκπληκτικό διάκοσμό τους.

Στόχος της δράσης αυτής, σύμφωνα με την Αρετή Χονδρογιάννη , προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, είναι: " η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προστασίας και ανάδειξης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Είναι μια δράση που καθιερώθηκε από το σύλλογο, ενάντια στις πολιτικές απαξίωσης των μνημείων και του έργου προβολής και ανάδειξης του έργου του υπουργείου και των εφοριών αρχαιοτήτων. Οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να αντιπαλέψουν τις πολιτικές απαξίωσης με άνοιγμα των μνημείων , κάποια επιλεγμένα, για το κοινό. Να θαυμάσει σημαντικά έργα τέχνης και αξιόλογα αρχιτεκτονικά μνημεία. Επιλέχθηκε για φέτος η Σιάτιστα, καθώς έχει ολοκληρωθεί μόλις ένα έργο ΕΣΠΑ στο αρχοντικό της Πούλκος . Το αρχοντικό ανοίγει άτυπα για το κοινό, μέχρι να τελεστούν τα εγκαίνια στο προσεχές μέλλον, αλλά και το αρχοντικό Μαλιόγκα, στο οποίο έγινε ανάπλαση παλαιότερα στο πλαίσιο του".

Η Σιάτιστα χαρακτηρίζεται από τα αρχοντικά της, διατηρεί ένα πολύ μεγάλο αριθμό αρχοντικών, που ξεπερνούν τα 100 και ποικίλει η κατάστασή τους. Όπως προσέθεσε η κ. Χονδρογιάννη: «Στο υπουργείο πολιτισμού ανήκουν 4 από αυτά, κάποια έχουν απαλλοτριωθεί, δύο ανοίγουν για το κοινό και άλλα δύο, του Τζούνου και του Νερατζόπουλου, προγραμματίζονται να ενταχθούν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο».


Σημαντικές ανασκαφές σε εξέλιξη στο Νομό Κοζάνης

Εντωμεταξύ, οι ανασκαφές είναι ένας άλλος τομέας δράσης της υπηρεσίας: Σύμφωνα με την ίδια αυτή τη στιγμή «τρέχουν» πέντε ανασκαφές στα ορυχεία Πτολεμαΐδας (Ποντοντοκώμη – Μαυροπηγή). Επίσης, ξεκίνησαν μικρές διερευνητικές εκσκαφές κατά μήκος του Αγωγού Φυσικού Αερίου. Παράλληλα, μέχρι τέλη Νοεμβρίου είναι σε εξέλιξη μια ανασκαφή στην τεχνιτή λίμνη Πολυφύτου , όπου ερευνάται ο οικισμός ελληνιστικών χρόνων και το Νεκροταφείο στην περιοχή του Ροδίτη , εκεί όπου διαβρώνονται από τα νερά της λίμνης και γίνεται ένα σωστικό έργο εδώ και χρόνια .

Συγκεκριμένα στον Ροδίτη, υπάρχει ένα νεκροταφείο ελληνιστικών χρόνων και ρωμαϊκών με τους τάφους να διατηρούνται ασύλητοι. Ωστόσο, όπως τόνισε η ίδια, διαβρώθηκε ο οικισμός από τα νερά της λίμνης.
ενώ η τωρινή είναι η μόνη περίοδος που μπορεί να γίνει ανασκαφή, γιατί υπάρχει πτώση της στάθμης των νερών της λίμνης. «Η στάθμη κατεβαίνει αυτή την εποχή και για σύντομο χρονικό διάστημα και ανάλογα με τις βροχές αποκαλύπτουν ή όχι τμήματα της ανασκαφής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε μελλοντικές δράσεις της Εφορίας Αρχαιοτήτων: Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου θα εγκαινιαστεί το ολοκληρωμένο έργο ΕΣΠΑ στο μουσείο Αιανής, ενώ στις 9 Δεκεμβρίου θα εγκαινιαστεί η αρχαιολογική συλλογή Κοζάνης. Στις 10 Δεκεμβρίου , τέλος, θα γίνει ημερίδα στο χώρο της ΔΕΗ, όπου θα παρουσιαστεί το εικοσαετές αρχαιολογικό -ανασκαφικό έργο στα λιγνιτωρυχεία.





prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου