Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Η φοβερή ιστορία της Μεγάλης Αικατερίνης

Σαν σήμερα πεθαίνει η ερωτομανής τσαρίνα Μεγάλη Αικατερίνη.
Ο μύθος που ακολουθεί το θάνατο της Μεγάλης Αικατερίνης που πέθανε σαν σήμερα 6 Νοεμβρίου στα 67 της χρόνια ξετυλίγεται μέσα στους αιώνες με φανταστικές ερωτικές ιστορίες.
 Λένε ότι συνεθλίβη, από ένα προικισμένο άλογο-επιβήτορα με το οποίο προσπάθησε να συνευρεθεί ερωτικά ή τραυματίστηκε θανάσιμα όταν συνέτριψε το δοχείο νυκτός της με τα τεράστια οπίσθιά της, όπως λένε οι αντίπαλοί της. 
Είναι φήμες που κυρίως διέδωσε ο χολωμένος γιος, Παύλος Α’, στην αυλή του οποίου τα κουτσομπολιά οργίαζαν.




Παρά την εξωφρενική φημολογία, η ερωτική ζωή της ανήσυχης αυτοκράτειρας προκαλούσε ρίγος στους σεμνότυφους Ρώσους. Είχε πολλούς εραστές, ορισμένοι εκ των οποίων φαίνεται πως δοκιμάζονταν πρώτα από τις κυρίες επί των τιμών. Αν οι υποψήφιοι περνούσαν το τεστ, έπαιρναν τιμητική θέση στην αυλή. Ανάμεσά τους ο περίφημος Ποτέμκιν, όπως διαπιστώθηκε από την αλληλογραφία της στην οποία έχουν καταμετρηθεί περισσότεροι των 200 εραστών.

Παρόλα αυτά η Αικατερίνη έμεινε γνωστή στην ιστορία για τη σπουδαία συμβολή της στην ευρωπαϊκή πορεία της Ρωσίας κατά τους 19ο και 20ο αιώνα αλλά και για την έντονη προσωπικότητα και εξυπνάδα της, τις φιλοδοξίες της για να κυβερνήσει το Ρωσικό Βασίλειο και επιπλέον, είναι αλήθεια πως δεν δίστασε να τοποθετήσει σε ισχυρές πολιτικές και διοικητικές θέσεις γυναίκες και όχι μόνο άντρες, όπως συνηθιζόταν. Οι κινήσεις της αλλά και οι μετέπειτα πράξεις της κάθε άλλο παρά συνηθισμένες ήταν για την εποχή εκείνη. Ωστόσο, ποτέ της δεν φοβήθηκε, δεν τρόμαζε και τόλμησε να εισαγάγει στην τότε ρωσική κοινωνία καινοτόμες πολιτικές και ιδέες.

Τα χρόνια και η εξουσία της Αικατερίνης χαρακτηρίζονται από έντονη διαφθορά, σκάνδαλα, πολιτικές μεταρρυθμίσεις και περαιτέρω επέκταση της ρωσικής γης. Η ίδια πήρε συνειδητά την απόφαση να συνεχίσει να ασκεί την πολιτική που είχε ήδη αρχίσει να εφαρμόζει ο προκάτοχός της Τσάρος Μεγάλος Πέτρος. Στο τέλος μάλιστα των τριάντα τεσσάρων ετών της κυριαρχίας της, από το 1762 έως το 1796, κατάφερε με επιτυχία να μετατρέψει τη Ρωσία σε μια τεράστια πανίσχυρη αυτοκρατορία.

Η Μεγάλη Αικατερίνη γεννήθηκε στις 2 Μαΐου 1729 στη Γερμανία τότε, Πολωνία σήμερα. Παρόλη τη δυσχερή κατάσταση που επικρατούσε εκείνα τα χρόνια για τον γυναικείο πληθυσμό, η Αικατερίνη κατάφερε να σπουδάσει και να αποκτήσει σπουδαία μόρφωση. Το 1744 παντρεύτηκε τον Δούκα Πέτρο του Holstein, ο οποίος ήταν ο επόμενος διάδοχος του ρωσικού θρόνου. Η Αικατερίνη ήταν Γερμανίδα και το πρώτο της όνομα ήταν Σοφία. Ωστόσο, έπειτα από τον γάμο της όχι μόνο έμαθε τη ρωσική γλώσσα και τον ρωσικό πολιτισμό, αλλά ασπάστηκε συνάμα την ρωσική ορθόδοξη θρησκεία και πήρε το όνομα Αικατερίνη ΙΙ προς τιμή της μητέρας της. Η Αικατερίνη επιθυμούσε να τηρήσει όλα όσα της «επέβαλε» το ρωσικό αυτοκρατορικό εθιμοτυπικό.

Η Αικατερίνη ήδη από τα πρώτα χρόνια του γάμου της δεν δίσταζε να χρησιμοποιεί την σεξουαλικότητά της και τον ερωτισμό της προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς της. Το 1754 λέγεται πως έμεινε έγκυος από τον τότε εραστή της Sergey Saltykov. Κανένας ποτέ δεν κατάφερε να μάθει εάν ο γιος της Παύλος ήταν γιος του συζύγου της ή του εραστή της.

Ο Πέτρος ΙΙΙ και η Αικατερίνη ΙΙ πήραν την εξουσία στα χέρια τους αμέσως μετά τον θάνατο της βασίλισσας και μητέρας του Πέτρου Ελισάβετ το 1761. Οι πολιτικές κινήσεις του Πέτρου σύντομα αποδείχτηκαν λανθασμένες με αποτέλεσμα να πεθάνει αβοήθητος στις ρωσικές φυλακές το 1762. Από την άλλη πλευρά, η σύζυγός του Αικατερίνη ακολούθησε μια άκρως επιτυχημένη πολιτική που οδήγησε την Αυτοκρατορία σε ανάπτυξη και πολλαπλές νίκες υπεροχής ενάντια στον αιώνιο εχθρό τους που δεν ήταν άλλος από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σύντομα, λοιπόν, η Ρωσία μετατράπηκε σε ένα μοντέρνο εξευρωπαϊσμένο κράτος. Ίδρυσε βιβλιοθήκες, ακαδημίες, εφημερίδες και πολλά άλλα, ενώ ποτέ δεν έπαψε να συνάπτει ερωτικές σχέσεις με γνωστούς ισχυρούς αλλά και λιγότερους γνωστούς άντρες της εποχής της.

Η Μεγάλη Αικατερίνη όλα αυτά τα χρόνια της εξουσίας της συνήθιζε να τοποθετεί τους εκάστοτε εραστές της σε υψηλά διοικητικά θέσεις μονάχα για όσο χρονικό διάστημα της τραβούσαν το ερωτικό ενδιαφέρον. Στη συνέχεια τους έδινε μια υψηλή σύνταξη μαζί με πολλά δώρα για να τους καλοπιάσει και τους απέλυε. Μετά το τέλος της σχέσης της με τον εραστή της και πολιτικό της σύμβουλο Grigori Alexandrovich Potemkin το 1776, η ίδια άλλαξε πολλούς ερωτικούς συντρόφους με τους οποίους άλλοτε δενόταν πολύ συναισθηματικά και άλλοτε όχι. Το ίδιο συνέβαινε και από τη δική τους πλευρά. Δεν ήταν λίγοι οι άντρες εκείνοι, οι οποίοι την ερωτεύτηκαν και την αγάπησαν ειλικρινά και άλλοι που ήθελαν απλώς να την εκμεταλλευτούν. Ορισμένα παραδείγματα συντρόφων της Μεγάλης Αικατερίνης ήταν ο Pyotr Zavadovsky, ο οποίος λέγεται πως λάμβανε μηνιαίως το ποσό των 50.000 ρωσικών ρουβλιών και στη συνέχεια ισόβια σύνταξη των 5.000 ρουβλιών. Ο τελευταίος της εραστής μάλιστα, ο Πρίγκιπας Zubov, ήταν 40 χρόνια νεότερός της. Η ερωτική ανεξαρτησία της Τσαρίνας οδήγησε στη δημιουργία πολλών μύθων και ιστοριών γύρω από το όνομά της.


Στη βιογραφία της η Αικατερίνη αναφέρει πως ο αν και πίστευε πως ο πρώτος της γιός ήταν απόγονος του πρώτου της εραστή, Serge Saltykov, ωστόσο εμφανισιακά έμοιαζε πάρα πολύ στον σύζυγό της Πέτρο. Επιπλέον, η ίδια είχε αποκτήσει ένα γιο αλλά και μια κόρη με τον μετέπειτα εραστή της και μεγάλη της αγάπη τον Grigori Orlov. Επί προσθέτως, το 1787 δεν δίστασε να προχωρήσει και στην τέλεση γάμου με τον επί χρόνια σύντροφό της Friedrich Maximilian Klinger από τον οποίο απέκτησε έναν ακόμη γιο.

Η ζωή της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί επιστήμονες και ειδικούς μελετητές της ρωσικής ιστορίας. Και όπως ήταν φυσικό, ο θάνατός της δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο. Η αλήθεια όμως είναι πως πέθανε από ασθένεια στο κρεββάτι της και κανένας από τους παραπάνω μύθους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.










Πηγή: thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου