Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Επαναλειτουργεί στην Κοζάνη ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών

ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ 
– Στελεχώνεται το κέντρο συμβουλευτικής

Ενημερωτική συνάντηση – συζήτηση για θέματα της επιτροπής ισότητας των φύλων πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Περιφέρεια, παρουσία της Γενική Γραμματέως Ισότητας των Φύλων Φωτεινής Κούβελα, του περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη , του δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη και άλλων αυτοδιοικητικών.

Η κ. Κούβελα βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία κάνοντας επισκέψεις σε Φλώρινα, Καστοριά και Κοζάνη, σε συμβουλευτικά κέντρα που υπάρχουν στην περιοχή και τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών. Η συνάντηση με τον περιφερειάρχη και τους δήμους της  περιοχής έγινε για να ανταλλάξουν εμπειρίες για τη λειτουργία των δομών και στόχο όπως είπε η κ. Κούβελα, να βελτιωθεί η παροχή βοήθειας σε γυναίκες παροχής βίας. Πλέον θα μπει και η συμβουλευτική εργασίας για τις γυναίκες θύματα βίας, αφού όπως σημείωσε η ίδια, Οι περισσότερες γυναίκες που κάνουν χρήση αυτών των δομών είναι φτωχές, από μονογονεϊκές οικογένειες ή άνεργες . Η συμβουλευτή εργασίας θα δώσει νέα ώθηση για να τα πάρει επάνω της η γυναίκα και ψυχολογικά για να συνεχίσει τις ζωής της».

«Η θέληση των δήμων και του περιφερειάρχη είναι να συνεχιστούν οι δομές και η δυσκολία που υπήρχε στο παρελθόν μπορεί να ξεπεραστεί ώστε να επαναλειτουργήσει στο δήμο ο ξενώνας κακοποιημένων και το συμβουλευτικό κέντρο», τόνισε η ίδια, λέγοντας πως «Δεν πρέπει να συνεχίζουμε να ζούμε με τη βία και η πολιτεία, οι δήμοι και η περιφέρεια να είναι έτοιμοι να επέμβουν όταν προκύπτει ανάγκη. Ο άνδρας που κακοποιεί θεωρεί ότι η γυναίκα του είναι κτήμα και μπορεί να της επιβάλει τη γνώμη της , φτάνοντας μέχρι και το φόνο. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και πολλές γυναίκες δεν το λένε», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Κούβελα.

Για τον  ξενώνα κακοποιημένων γυναικών που λειτουργούσε στην Κοζάνη με προβλήματα, η γενική γραμματέας απάντησε πως υπάρχουν 5 στελέχη, αλλά το κτήριο είναι ακατάλληλο και θα βρεθεί νέο, μετά από πρόταση του δήμου Κοζάνης, ώστε να μπει άμεσα σε λειτουργία. Όσο για το συμβουλευτικό κέντρο Κοζάνης θα στελεχωθεί με προσωπικό, μέσω προσλήψεων ΑΣΕΠ (θα έρθουν 3 ακόμη στελέχη στο 1 υπάρχον προσωπικό).

"Είναι ανεπίτρεπτο να κλειδώνουμε τη βία"

Για την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με τη γενική γραμματέα, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης, λέγοντας πως με τροπολογία στη Βουλή διορθώθηκαν λάθη του παρελθόντος ώστε την επόμενη προγραμματική περίοδο για τα επόμενα 2 έτη, να λειτουργήσουν τα κέντρα με πόρους ΕΣΠΑ. Επίσης, για τα κέντρα κοινότητας ήδη επιλέχθηκε αυτό στα Γρεβενά  και θα ακολουθήσουν τα άλλα 9 στη Δυτική Μακεδονία. Ακόμη, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν βγει οι προσκλήσεις για το κέντρο συμβουλευτικής και βίας.  Κανένας να μην κρατάει το πρόβλημα κλεισμένο στο σπίτι του. Είναι ανεπίτρεπτο να κλειδώνουμε τη βία», σχολίασε σχετικά ο περιφερειάρχης.
Η πρόταση που υπάρχει από τον δήμο Κοζάνη είναι για χώρους μέσα στην πόλη. Ο Δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης τόνισε πως ο χώρος ήταν ακατάλληλος και η δομή είχε προβλήματα, για αυτό θα προχωρήσουν σε αλλαγές, ώστε να προκύψει δομή κακοποιημένων γυναικών, μια δομή που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές ώστε να παρέχει σωστές συνθήκες φιλοξενίας και ένταξης των γυναικών . Στην ιστορία του ο ξενώνας φιλοξένησε λίγες γυναίκες, αφού υπήρξαν προβλήματα με τη φιλοξενία, το χώρο, τις αποστάσεις,  τη φύλαξη κ.α.


 



prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου