Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Κοζάνη: Ποια προγράμματα «τρέχουν» και ποια αναμένονται στον ΟΑΕΔ

Για τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης που «τρέχουν» αλλά και όσα πρόκειται να βγουν στη δημοσιότητα το επόμενο διάστημα μίλησε  ο Κώστας Κυτίδης, διευθυντής του ΚΠΑ  ΟΑΕΔ Κοζάνης, με αφορμή την ημερίδα για την απασχόληση που διοργανώνει ο δήμος Κοζάνης στις 20/11 και ώρα 10.30 π.μ. στο Κοβεντάρειο.



Ο κ. Κυτίδης, αρχικά, χαιρέτισε όλες τις κινήσεις -όπως την ημερίδα που διοργανώνει ο δήμος Κοζάνης, που βγάζουν τα κοινωνικά θέματα μπροστά, σε μια λογική όχι επίλυσής τους, αλλά για μια πιο σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση του κόσμου, όπως ανέφερε.
«Τον ΟΑΕΔ, τον μόνο δημόσιο φορέα που ασχολείται με την απασχόληση, τον είχαν απαξιώσει όλοι. Χρειάζεται όμως η σωστή  ενημέρωση ανέργων, επαγγελματιών, επιχειρηματιών, γιατί οι  άνεργοι τοποθετούνται μέσα από επιχειρηματίες».

Επί των προγραμμάτων, υπάρχουν κάποια που τρέχουν και κάποια που σχεδιάζονται, ενώ όπως τόνισε, ολοκληρώνεται η κοινωφελής εργασία με τις ενστάσεις και αναμένεται  να βγει ο τελικός πίνακας, όπου πάνω από 400 συμπολίτες θα βρουν δουλειά για 8 μήνες.

«Ο ΟΑΕΔ έχει αποφασίσει με ενεργητικές πολιτικές να στηρίξει την απασχόληση και να μην είναι προνοιακή δομή, αυτή τη δουλειά την κάνουν άλλες υπηρεσίες. Πρέπει να βγαίνουμε έξω από το γραφείο. Πρέπει να πούμε στους νέους να έρχονται στoν ΟΑΕΔ, γιατί μέσα από τη σωστή καταγραφή μπορούμε να δώσουμε τη σύζευξη με την αγορά εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυτίδης.

Για την ώρα, «τρέχει» το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, για νέους από 25-29 ετών και έρχεται και νέο πρόγραμμα 18-24 χρονών για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας., Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον κ. Κυτίδη, δίνει τη δυνατότητα στους νέους να δουλέψουν πάνω σε αυτό που σπούδασαν: «Δεν λύνουμε τι πρόβλημα της ανεργίας των νέων, αλλά προσπαθούμε να τους στείλουμε για κάποιους μήνες σε επιχειρήσεις και κάποιον επιχειρηματία που βλέπει έναν νέο να πληροί τις απαιτήσεις του, μπορεί να συνεχίσει με σύμβαση εργασίας».

Επίσης τρέχει το πρόγραμμα για ανέργους ηλικίας 50 και άνω, για πρόσληψη διετή, για  όσους είναι ένα χρόνο και πλέον άνεργοι.
Επίσης, θα έρθει πρόγραμμα για ηλικίες 29-50 ετών, που θα δώσει 10.000 θέσεις πανελλαδικά και θα δίνει κατανομή ανάλογα με τις περιφέρειες και τα ποσοστά ανεργίας, ώστε να μην υπάρχει η λογική «όποιος προλάβει να κάνει αίτηση», σύμφωνα με τον κ. Κυτίδη.
Επίσης, ένα ακόμη πρόγραμμα για νέους έως 30 με προσόντα να ανοίξουν δική τους δουλειά, που θα έχει σχέση με επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα αξιολογηθεί. Ο νέος αυτός θα έχει σύμβουλο επιχειρήσεων για να στηριχθεί επαγγελματικά.


Όλα τα προγράμματα ανακοινώνονται στην σελίδα του oaed.gr




prlogos

1 σχόλιο: