Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Δέσμευση της περιουσίας των ιδιοκτητών των ροτβάιλερ που σκότωσαν τον 5χρονο Στάθη

ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΦΥΛΑΞΗΣ ΣΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Τη δέσμευση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας των ιδιοκτητών των οκτώ ροτβάιλερ που ευθύνονται για τον θάνατο του 5χρονου Στάθη, το περασμένο Πάσχα, αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.
Θυμίζουμε πως ο 5χρονος με τη μητέρα του είχαν προσκληθεί από την οικογένεια ιδιοκτητών των σκύλων για να γιορτάσουν το Πάσχα, όταν κάποια από τα σκυλιά κατασπάραξαν τον μικρό Στάθη.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το δικαστήριο «διατάσσει τη συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στα χέρια τους ή στα χέρια τρίτων, μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ». Το σκεπτικό του δικαστηρίου, με το οποίο καταλογίζονται ευθύνες στο ζεύγος που είχε στην κατοχή του τα σκυλιά, ικανοποιεί την πλευρά της μητέρας του 5χρονου Στάθη, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δικηγόρος της μητέρας Ζήσης Βρίκος.


Το δικαστήριο αποφάσισε ελάχιστη αποζημίωση δεσμεύοντας κινητή και ακίνητη περιουσία και όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βρίκος πολύ μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι η απόφαση του δικαστηρίου καθορίζει την συνυπαιτιότητα των ιδιοκτητών κάνοντας λόγω για ανύπαρκτα μέτρα φύλαξης των ροτβάιλερ.

Χαρακτηριστικά, τόνισε πως: «Την προηγούμενη εβδομάδα εκδόθηκε η απόφαση ασφαλιστικών μέτρων που περιμέναμε εδώ και 2 μήνες περίπου. Με το αίτημά μας για δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας, στην ουσία ζητούσαμε το δικαστήριο να έχει ένα πρώτο πρόκριμα σχετικά με την υπαιτιότητα των ιδιοκτητών των σκύλων και στην συνέχεια εφόσον θεωρήσει ότι υφίσταται μόνιμη αιτία για την καταβολή αποζημίωσης υπέρ της μητέρας για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί και την ψυχική οδύνη από τον θάνατο του μικρού Στάθη, να διατάξει τη συζυγική κατάσχεση , τη δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας μέχρι ενός ποσού, το οποίο το ίδιο θα πιθανολογούσε ότι κατ’ ελάχιστον θα μπορούσε να εισπράξει η μητέρα».

Η απόφαση , όπως τόνισε, είναι καθ όλα θετική υπέρ των αιτημάτων της μητέρας και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σε αρκετά ζητήματα τα οποία, παρεμπιπτόντως θα έπρεπε να εξετάσει το δικαστήριο: «Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υπαιτιότητα των ανθρώπων που είχαν στην κατοχή τους τα σκυλιά. Αν δηλαδή ενήργησαν όπως έπρεπε να ενεργήσουν και τι συνετέλεσε στην πρόσκληση αυτού του φοβερού συμβάντος», σημείωσε.

Επικινδυνότητα των σκυλιών – ανύπαρκτα μέτρα φύλαξης

Είναι αρκετά τα στοιχεία που ικανοποιούν τη μητέρα στο πλαίσιο αυτής της απόφασης . Όπως ανέφερε ο κ. Βρίκος: «Ικανοποιητικό είναι το γεγονός ότι το δικαστήριο δέχεται ότι ήταν τρία και όχι δύο τα σκυλιά τα οποία επετέθησαν σε μητέρα και παιδί. Αυτό η μητέρα το έλεγε από την αρχή, ενώ οι πρώτες καταθέσεις έλεγαν για δύο σκυλιά .


Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Βρίκο έχει ιδιαίτερη σημασία πως καθορίζεται η επικινδυνότητα των δύο σκύλων, κάτι που αντικρούει η άλλη πλευρά, η οποία υποστηρίζει πως δεν υπάρχει επικινδυνότητα . Παρόλα αυτά το δικαστήριο το δέχθηκε, λέγοντας πως στην επικινδυνότητα των σκύλων συνετέλεσε και η συμπεριφορά των ιδιοκτητών, ανέφερε ο κ. Βρίκος.

Τρίτο σημαντικό στοιχείο, είναι ότι σε αντίθεση με ό,τι από την αρχή αντιτείνονταν η πλευρά των ιδιοκτητών , δεν είναι ένας ο ιδιοκτήτης αλλά το ζεύγος και όχι μόνο ο σύζυγος, όπως σημείωσε ο δικηγόρος της μητέρας του άτυχου 5χρονου Στάθη: » Τίθεται ακόμη πιο έντονο το κατά πόσο θα πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη και κατά της συζύγου, κάτι που ακόμη δεν έχει συμβεί, με την πλευρά της μητέρας να αναμένει τώρα την αντίδραση της εισαγγελίας. Μάλιστα η απόφαση των ασφαλιστικών κάνει λόγο για συνευθύνη και συνυπαιτιότητα και των δύο, που ήταν κάτοχοι των σκύλων.

Ακόμη, πολύ σημαντικό στοιχείο με βάση της απόφασης του δικαστηρίου, είναι πως τα μέτρα φύλαξης ήταν ανύπαρκτα για να είναι ασφαλισμένα τα σκυλιά σε ένα χώρο στον οποίο τα σκυλιά δεν θα έπρεπε να βγαίνουν κατά βούληση, όπως έκαναν τα σκυλιά. Αυτό συνετέλεσε στο να βγουν 3 από τα 7 παρόντα σκυλιά χωρίς καμία επίβλεψη, οδηγώντας στο θάνατο τον μικρό Στάθη».

Όλα αυτά συνιστούν μια σημαντική απόφαση γιατί κάνει δεκτούς τους ισχυρισμούς της μητέρας και καταρρίπτει έναν προς ένα τους ισχυρισμούς, τόνισε ο κ. Βρίκος . Για το θέμα του ποσού των 150.000 ευρώ, ο ίδιος σχολίασε πως το θέμα της χρηματικής αποζημίωσης δεν είναι το ζητούμενο για τη μητέρα, η οποία έχει εκχωρήσει μέρος των χρημάτων σε δύο ιδρύματα. «Δεν είναι ζητούμενο αν η μητέρα θα πάρει τα χρήματα και θα μπορέσει να πάρει κάποια χρήματα για την ψυχική της οδύνη. Oύτε ο Στάθης θα γυρίσει, ούτε και η ίδια θα είναι πιο ικανοποιημένη. Για την ίδια το ζήτημα της αποζημίωσης είναι ζήτημα ηθικής τάξης. «Όσο μεγαλύτερο το ποσό είναι τόσο μεγαλύτερη η τιμωρία, στο μυαλό της γυναίκας αυτής, για τους ανθρώπους που συνετέλεσαν με πράξεις και την αμέλειά τους στον θάνατο του παιδιού τους. Τα 150.000 ευρώ είναι ικανοποιητική αποζημίωση, αλλά αυτό είναι το κατ’ ελάχιστον ποσό, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερο», είπε μεταξύ άλλων.  Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Βρίκος, ο ίδιος δεν είναι καθόλου σίγουρος αν η μητέρα θα μπορέσει να εισπράξει το ποσό , ωστόσο και μόνο το ηθικό κομμάτι είναι αρκετό.

Για την πλευρά του φερόμενου ως πατέρα

«Δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα για το τι θα κάνει η πλευρά του φερόμενου ως πατέρα.
Η απάντηση που δίνεται μέσω της απόφασης, για τα όσα ακούστηκαν ότι ήταν μια κακή μητέρα, η απόφαση δεν αναφέρει τίποτα για ευθύνη, αντίθετα λέει ότι ήταν υπό την επίβλεψη ενήλικα. Ουδεμία σχέση έχει η μητέρα με τους ανθρώπους αυτούς», απάντησε σχετικά.

Εν αναμονή των ποινικών διαδικασιών

Η πλευρά της μητέρας είναι σε αναμονή της έκδοσης απόφασης  επί της ουσίας της αποζημίωσης. Την Παρασκευή πέρασαν οι πρώτες 100 ημέρες, όπου είναι η προθεσμία από το νόμο και ο δικηγόρος εκτιμάει πως εντός 2-3 μηνών θα υπάρξει η απόφαση από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Κοζάνης για αποζημίωσή της.
Επίσης, είναι ανοιχτές οι δύο διαδικασίες σε ποινικό επίπεδο, η μια είναι αυτεπάγγελτη από την εισαγγελία για το αν υπάρχει ποινική ευθύνη της μητέρας (σύμφωνα με τον κ. Βρίκο με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν κατατεθεί, η πλευρά της μητέρας του Στάθη εκτιμά ότι θα μπει στο αρχείο η ποινική ευθύνη της μητέρας) και παράλληλα υπάρχει η ποινική διαδικασία για τις ποινικές ευθύνες του ζεύγους που είχαν τα σκυλιά στην κατοχή τους.



prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου