Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης η λειτουργία των νέων φανών-Τι θα γίνει με την Κόζιανη

Οι φανοί συμφώνησαν να μην ενταχθεί ο πολιτιστικός σύλλογος «Η Κόζιανη» στο επίσημο πρόγραμμα της μεγάλης αποκριάς .Συγκεκριμένα οκτώ από τους δεκατέσσερις συλλόγους που μαζεύτηκαν την Τέταρτη εκ νέου σε συνάντηση με τον ΟΑΠΝ και την κα Φάνη Φτάκα αποφάσισαν να μην χρηματοδοτηθεί «η Κόζιανη» για να μη μειωθεί η χρηματοδότηση των υπολοίπων.
Εκτός αυτού όμως όλοι ήταν θετικοί να συνεχίσει «η Κόζιανη» ν’ ανάβει φανό και προτάθηκε η συγχώνευσή της με το Κεραμαριό που βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων.
Θυμίζουμε όμως την αντίθετη απόφαση που είχε λάβει το Δ.Σ. του ΟΑΠΝ ανοίγοντας ουσιαστικά τους ασκούς του «Αιόλου» και σε άλλους συλλόγους. Ήδη «οι Φίλοι της Παράδοσης», αλλά και οι «Μακεδνοί» εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να συμπεριληφθούν στους φανούς. Έτσι η κα Φάνη Φτάκα θα εισάγει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με την παρακάτω εισήγηση καθορισμού κριτηρίων έγκρισης λειτουργάς νέων φανών.
Συνοπτικά σε αυτό αναφέρεται ότι: «Αν αυξηθούν οι φανοί, θα αδυνατίσουν στην ένταση που πρέπει να έχουν σα δρώμενο. Θα λιγοστέψουν όσοι ασχολούνται με κάθε φανό και θα μοιραστούν οι επισκέπτες που είναι απαραίτητοι για να πάρει τη μορφή που έχει. Σε εποχές αυστηρής λιτότητας αναγκαστικά θα λιγοστέψουν και τα κονδύλια γιατί θα πρέπει να μοιραστεί το ίδιο ποσό σε πολύ περισσότερους αποδέκτες , με αυτονόητες συνέπειες.
Όσοι έχουν διάθεση να στήσουν ένα φανό, μπορούν κάλλιστα να ενταχθούν σε έναν υπάρχοντα φανό. Είναι οι περισσότεροι ανοιχτοί σε καινούργια μέλη και ψάχνουν για ορεξάτους ανθρώπους. Εναλλακτικά μπορούν να βρουν έναν δικό τους χώρο(όχι δημόσιο)όπου μπορούν φυσικά να εκφραστούν όπως θέλουν, εννοείται όμως χωρίς επιδότηση ή βοήθεια από το Δήμο.»
Επίσης η κα Φάνη Φτάκα επιχειρηματολογώντας αναφέρει ότι «οι φανοί πάντα τελούνταν από ανθρώπους της γειτονιάς και σπάνια από μια ομάδα που έφτιαχνε κάτι άλλο και αποφάσιζε ν’ ανάψει και ….λίγο φανό!» Και συνεχίζει φωτογραφίζοντας την Κόζιανη: «Δεν μπορεί να διεκπεραιώνεται από τα μέλη μιας άτυπης παρέας ή ενός συλλόγου, του οποίου η πρώτη και σημαντικότερη ιδιότητα είναι άλλη πολιτιστική επιδίωξη(π.χ. χορευτικό) και νομίζουν ότι επιτελούν …ένα γνήσιο έθιμο, …ανάβοντας μια φωτιά και χορεύοντας γύρω-γύρω με τα όργανα.»

Ακολουθεί όλη η εισήγηση:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου