Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Παραδοσιακά γιορτάζονται σήμερα τα Χριστούγεννα σε κάθε γωνιά της χώρας

Παραδοσιακά, με οικογένεια και φίλους, επιλέγουν να γιορτάσουν σήμερα οι Έλληνες σε κάθε γωνιά της χώρας τη γέννηση του Χριστού, μια γιορτή που γεμίζει με ελπίδα και αισιοδοξία τις ψυχές των Χριστιανών και γαληνεύει τις σκέψεις για τα προβλήματα και τις καθημερινές δυσκολίες.

Μπορεί η φετινή εορταστική περίοδος να έχει έντονο πολιτικό άρωμα με τις διεργασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να είναι σε εξέλιξη, ωστόσο η επικαιρότητα δεν έχει καταφέρει να επισκιάσει τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Και για όσους ανθρώπους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, αλλά και όσους δεν έχουν κοντά τους αγαπημένους ανθρώπους για να γιορτάσουν, οι μεγάλοι δήμοι της χώρας στήνουν σήμερα το χριστουγεννιάτικα τραπέζια με γεύματα αγάπης.

Από σήμερα ξεκινάει το Δωδεκαήμερο, όπως αποκαλείται στη λαογραφία το χρονικό διάστημα από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Θεοφάνεια, ένα διάστημα γεμάτο με θρησκευτικά και παγανιστικά έθιμα, διαφορετικά από τόπο σε τόπο.

Πρώτος σε προτίμηση προορισμός είναι τα σπίτια φίλων και συγγενών, όπου κυριαρχούν οι συνταγές από την ελληνική παράδοση, οι μυρωδιές από χριστόψωμα, μελομακάρονα, κουραμπιέδες και τα πολύχρωμα στολίδια στα δέντρα και τα καράβια.

Μετά την εκκλησιαστική ακολουθία των Χριστουγέννων, η οικογένεια συναντιέται στο καθιερωμένο τραπέζι, όπου πρωτοστατεί το παραδοσιακό Χριστόψωμο, ένα ψωμί ζυμωμένο με ιεροτελεστία και ευλογημένο, καθώς θα στηρίξει τη ζωή του νοικοκύρη και της οικογένειάς του.

Την ώρα του τραπεζιού σε πολλές περιοχές της χώρας καίει το Χριστόξυλο, το ξύλο που θα καίει για όλο το δωδεκαήμερο των εορτών στο τζάκι του σπιτιού και το οποίο θα προφυλάσσει το σπίτι και τα χωράφια από κάθε κακό. Σύμφωνα με τις παραδόσεις του λαού, καθώς καίγεται το Χριστόξυλο, ζεσταίνεται ο Χριστός στη φάτνη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου