Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Επαναφορά της Συνθήκης του Δουβλίνου. Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποιεί τη συμφωνία του Δουβλίνου με την Ελλάδα και από τα μέσα Μαρτίου οι εταίροι θα μας στέλνουν πίσω παράνομους μετανάστες, που μέσω της ελληνικής επικράτειας πέρασαν και συνελήφθησαν σε άλλα κράτη μέλη.


Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, που έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη χώρα μας, δεδομένου ότι στην ουσία οι εταίροι ενώ οφείλουν να μας παίρνουν 30.000 πρόσφυγες τον χρόνο, όχι μόνο δεν το έχουν κάνει αλλά θα μας στείλουν κι άλλους.

Η Κομισιόν με τη χθεσινή της πρόταση στην ουσία τερματίζει μια «ασυλία» που είχε η χώρα μας από το 2011, όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε απαγορεύσει τις επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα, γιατί οι αρμόδιες αρχές δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν τόσο σε υποδομές όσο και στη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.

Τη ίδια στιγμή οι ανατολικές χώρες αρνούνται να αποδεχθούν την πρόταση της Κομισιόν για αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου. Η πρόταση αυτή προβλέπει μια ισόρροπη κατανομή των βαρών, ενώ το σημερινό καθεστώς τιμωρεί στην ουσία τις χώρες πρώτης εισόδου, δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία.

Σύμφωνα με τη χθεσινή πρόταση της Επιτροπής για την επανενεργοποίηση του Δουβλίνου, οι επιστροφές δεν θα αφορούν ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, ενώ για κάθε επιστροφή θα πρέπει να υπάρχει προηγούμενη συνεννόηση μεταξύ του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους και των ελληνικών αρχών.

Αβραμόπουλος: Υπό προϋποθέσεις η επιστροφή μεταναστών στην Ελλάδα

«Μόνο κάτω από προϋποθέσεις» θα μπορούν σταδιακά να επιστρέφονται κάποιες κατηγορίες μεταναστών που θα έρθουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος μετά τη 15η Μαρτίου του 2017, ανέφερε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο Δ. Αβραμόπουλος εξήγησε ότι η πρόταση της Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη για τη σταδιακή αποκατάσταση από τον Μάρτιο του 2017 των μεταφορών προς την Ελλάδα, βάσει του Δουβλίνου, σε καμία περίπτωση δεν προτείνει η Ελλάδα να επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος. «Αυτό θα ήταν ανεύθυνο τόσο προς την Ελλάδα δεδομένων των μεταναστευτικών πιέσεων, όσο και εκείνων που ζητούν άσυλο», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος και συνέχισε λέγοντας ότι η σύσταση της Επιτροπής προτείνει μια σταδιακή και όχι πλήρη αποκατάσταση του Δουβλίνου, ενώ ξεκαθαρίζει ότι όσοι μετανάστες θα βρεθούν σε άλλα κράτη-μέλη πριν τις 15 Μαρτίου δεν θα σταλούν πίσω στην Ελλάδα.

Επίσης, ο Δ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι η σύσταση της Επιτροπής δεν έχει αναδρομική ισχύ και ακόμα κι αν αρχίσει να ισχύει θα αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες μεταναστών και υπό προϋποθέσεις. «Θα αφορά στην πραγματικότητα μόνο σε ένα μικρό αριθμό ατόμων γιατί οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ έχουν ενισχυθεί και πλέον δεν πραγματοποιούνται δευτερογενείς μετακινήσεις», ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος.




madata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου