Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Δυτική Μακεδονία: Ανησυχία για καταστροφές σε φυτική και ζωική παραγωγή εκφράζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι

ΦΟΒΟΙ ΟΤΙ ΠΑΓΩΣΑΝ ΤΑ ΣΙΤΗΡΑ & ΑΛΛΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
- ΠΕΘΑΝΑΝ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΡΝΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟ !

– Τι λένε αγροτο-κτηνοτρόφοι και ο ΕΛΓΑ


Ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ζωική και φυτική παραγωγή, από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό, εκφράζουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, μιας και η συνεχιζόμενη παγωνιά και οι θερμοκρασίες υπό του μηδενός τις τελευταίες ημέρες, έχουν προκαλέσει ουκ ολίγα προβλήματα, όχι μόνο στο Νομό Κοζάνης αλλά και σε όλη τη Δυτική Μακεδονία. Ειδικότερα, όπως λένε μιλώντας στον «Π.Λ.» οι κτηνοτρόφοι, η παραγωγή γάλακτος τις τελευταίες ημέρες έχει πέσει στο 50%, επειδή τα ζώα δεν έχουν γάλα λόγω του κρύου, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου νεογέννητα μοσχαράκια (σε Οινόη, Λεύκαρα κ.α.) δεν κατόρθωσαν να παραμείνουν στη ζωή, λόγω παγετού και χαμηλών θερμοκρασιών. Επίσης, ζημιές υπάρχουν αναμφίβολα και σε φυτική παραγωγή, ωστόσο όπως λένε στον «Π.Λ.» καλλιεργητές, αλλά και ο ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίες, οι όποιες ζημιές δεν μπορούν να φανούν τώρα, αλλά αφού φύγουν τα χιόνια ή σε περιπτώσεις, μπορεί να φανούν ενάμιση μήνα μετά ή και πιο μετά.


Η πρώτη εικόνα για ζημιές από τον ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίας

Ο «Π.Λ.» επικοινώνησε με τον ΕΛΓΑ Κοζάνης, το υποκατάστημα του οποίου χειρίζεται όλες τις περιπτώσεις με ζημιές τόσο στο φυτικό όσο και στο ζωικό κεφάλαιο. Για τις φυτικές καλλιέργειες ο ΕΛΓΑ δέχεται αρκετά τηλεφωνήματα από καλλιεργητές, ωστόσο πρέπει πρώτα να φύγουν τα χιόνια για να γίνουν οι αυτοψίες. Για το ζωικό κεφάλαιο, παρατηρείται το φαινόμενο να ψοφούν μικρά μοσχαράκια στο Νομό και αλλού, όπως και μικρά αρνάκια και κατσικάκια στη Δυτική Μακεδονία (σε Φλώρινα, Πρέσπες, σε ορεινά χωριά όλης της Δυτικής Μακεδονίας κ.α.). Επίσης, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Γιώργο Βρόντζο, κλήσεις δέχθηκαν και για νεκρά ζώα (μικρά ή αδύναμα), σε φάρμες στην Οινόη στο Νομό Κοζάνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αποζημιώνονται για απώλειες νεογέννητων ζώων, εφόσον είναι επτά ημερών και άνω.

Για τις φυτικές καλλιέργειες, ζημιές υπήρξαν σε λαχανικά σε όλη την περιφέρεια, ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για τις ζημιές που θα υπάρξουν σε μεγάλες και εκτεταμένες καλλιέργειες στο Νομό και όλη την περιφέρεια, σε είδη όπως σιτάρια, αλλά και ψυχανθή, όπως και όσπρια (φακές και ρεβίθια). Οι παραγωγοί εκφράζουν ανησυχία για τυχόν καταστροφές, από τις καλλιέργειες που επλήγησαν από τον χιονιά, με το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ να δηλώνει πως το προσωπικό επαρκεί και όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, τότε θα γίνουν και οι αυτοψίες από τα απαραίτητα κλιμάκια.


50% μείωση στο γάλα – φόβοι και για μεγάλες ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο

Με μελανά χρώματα για ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο και φυτικό περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Μακεδονία ο Δημήτρης Μόσχος εκπρόσωπος συντονιστικού αγροτών δυτικής Μακεδονίας . Ειδικότερα, σημείωσε πως στο ζωικό κεφάλαιο υπάρχει πρόβλημα σε όλη την περιφέρεια, με νεογέννητα ζώα, τα οποία μεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ όταν πεθάνουν , αλλά οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει κάθε φορά που γίνεται αυτό να το δηλώνουν στον ΕΛΓΑ και να κάνουν δήλωση ζημιάς για να αποζημειωθούν. Επίσης, υπάρχουν σημαντική απώλεια γάλακτος αφού λόγω ψύχους τα ζώα δεν κατεβάζουν γάλα και για αυτό η παραγωγή γάλακτος έχει πέσει κατά 50% σε όλη τη Δυτική Μακεδονία. «Για αυτό το πρόβλημα δεν προβλέπεται αποζημίωση, ωστόσο ζητούμε να δοθεί πολιτική λύση και να δώσει μια λύση το υπουργείο, γιατί τι πρόβλημα είναι μεγάλο», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Επίσης, αναφέρθηκε σε καταστροφές που έγιναν σε υποδομές, ενώ τόνισε πως στη Δυτική Μακεδονία επλήγησαν κυρίως ορεινοί οικισμοί (σε Φλώρινα, Γρεβενά, Καστοριά και στους ορεινούς όγκους του Νομού Κοζάνης, με λιγότερες ζημιές να έχουν σημειωθεί στο ζωικό κεφάλαιο πιο πεδινών περιοχών όπως λ.χ. των Σερβίων, όπως τόνισε ο ίδιος) . Επίσης, τόνισε και αυτός το πρόβλημα με κτηνοτρόφους σε Οινόη κ.α. με το γάλα και θανάτους νεογέννητων ζώων.

Για τις ζημιές στις καλλιέργειες, αυτές θα φανούν την άνοιξη ειδικά σε ό,τι αφορά τα σιτηρά, σημείωσε ο ίδιος, λέγοντας πως οι γεωπόνοι λένε πως οι εν λόγω καλλιέργειες παθαίνουν ζημιές σε θερμοκρασίες κάτω των -15 βαθμών Κελσίου. Ωστόσο στην παρούσα φάση δεν μπορεί να υπάρξει εκτίμηση ζημιών, επανέλαβε. Επίσης, είπε πως ζημιές έπαθαν και καλλιέργειες με λαχανικά όπως σπανάκια, μαρούλια, λάχανα, ενώ για τις καλλιέργειες σε όσπρια κ.α., εικόνα για το μέγεθος της ζημιάς θα υπάρξει μετά από ένα μήνα σημείωσε, συνιστώντας στους καλλιεργητές και κτηνοτρόφους, σε κάθε περίπτωση, να κάνουν δηλώσεις ζημιών στον ΕΛΓΑ.


Ζημιές και κτηνοτροφικές μονάδες, καλλιέργειες και μοσχαράκια που πέθαναν από το κρύο

Εντωμεταξύ, για πολύ μεγάλες ζημιές και σε ζώα και σε υλικές υποδομές, έκανε λόγω ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωργοκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Κοζάνης ΑΛΙΑΚΜΩΝ Παναγιώτης Αρνίδης. Ο ίδιος σημείωσε πως σε πολλές περιπτώσεις κτηνοτρόφων πάγωσαν τα νερά, χάλασαν ή έσπασαν  σωλήνες και δημιούργησαν προβλήματα σε στάβλους, αρμεχτήρια και  κτηνοτροφικές μονάδες.

Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι οι εν λόγω ζημιές θα αποζημιωθούν, τόνισε ο ίδιος, καταγγέλλοντας, επίσης, πως  κάποιοι παραγωγοί κατήγγειλαν προ ημερών στο ΕΛΓΑ της περιοχής ότι θα γεννιόντουσαν μοσχάρια, τα οποία τελικά πάγωσαν και πέθαναν σε Οινόη και Λεύκαρα, αλλά κανείς δεν εμφανίστηκε να δει τη ζημιά και δεν έκαναν αυτοψία.

Παράλληλα, ο κ. Αρνίδης σημείωσε πως ζημιές έγιναν σε καλλιέργειες θερμοκηπίου και δεντροκομικές καλλιέργειες που είναι ευαίσθητες στον παγετό, ενώ για τις ζημιές στις καλλιέργειες θα φανούν όταν θα ανοίξει ο καιρός. Επίσης, για το πρόβλημα με τα σιτηρά σε όλο το Νομό και τη Δυτική Μακεδονία, ο κ. Αρνίδης σημείωσε πως η πλειοψηφία των αγροτών στην περιχοή έχει σιτάρια και αν αυτά έχουν παγώσει θα υπάρξει μεγάλη καταστροφή, τόσο για την καλλιέργεια, όσο και για τον σπόρο.



prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου