Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Ταμείο Δίκαιας Μετάβασης για τη μεταλιγνιτική εποχή

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΔ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Λ. Ιωαννίδης:» Δικαιωνόμαστε για τα όσα λέγαμε για τη μεταλιγνιτική περίοδο»


Ενημέρωση για το Ταμείο Δίκαιας Μετάβασης για τη μεταλιγνιτική εποχή, μια απόφαση-πρόταση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου η οποία ορίζει να προωθηθεί το σχετικό αίτημα προς την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τη σύσταση του εν λόγω ταμείου, έγινε στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.

Εισηγητής για το θέμα στη συνεδρίαση των δημάρχων της περιοχής, ήταν ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης , ο οποίος σημείωσε σε δηλώσεις του πως το εν λόγω ταμείο θα αφορά τις περιοχές που θα πληγούν ιδιαίτερα από τις πολιτικές μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα: «Αυτό το ταμείο θα περιλαμβάνει το 2% του συνόλου των εσόδων από τις πωλήσεις διοξειδίου του άνθρακα και θα χρηματοδοτεί τις περιφέρειες που έχουν πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και «φωτογραφήσει» την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας». Ο εν λόγω σχεδιασμός γίνεται για το χρονικό διάστημα από το 2021 και μετά, αλλά πως προσέθεσε ο δήμαρχος Κοζάνης, αυτό που απαιτείται από τους φορείς της περιοχής-εφόσον τελικά εγκριθεί η σύσταση του ταμείου- είναι να υπάρξει η ανάλογη προετοιμασία, όπως ανέφερε σχετικά ο κ. Ιωαννίδης.

Η φάση στην οποία βρίσκεται η περιφέρειά μας, είναι μια φάση μετάβασης. Πρέπει να αρχίσουμε την προετοιμασία , μιας και πολλές άλλες περιοχές της ΕΕ εφαρμόζουν ολοκληρωμένες στρατηγικές. Αντίστοιχη πρόταση έχουν καταθέσει και οι ενεργειακοί δήμοι προς το υπουργείο Ενέργειας για την υιοθέτηση ενός αντίστοιχου ποσού σε τοπικό επίπεδο. «Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το ταμείο μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι μια αισιόδοξοι προοπτική και αν δεν τα κάνουμε τώρα έγκαιρα για την αντιμετωπίσουμε στο μέλλον», ανέφερε ο δήμαρχος Κοζάνης.

Για το εν λόγω ταμείο από την Ευρώπη, ο δήμαρχος τόνισε πως μπορεί να περιλαμβάνει κι άλλους πόρους όχι μόνο ευρωπαϊκούς, ενώ σχολιάζοντας ειδικότερα ανέφερε δεικτικά πως «είναι μια περιοχή που της χρωστάνε και δεν τους χρωστάει , ενώ έχει να διαχειριστεί μια βαθιά οικονομική κρίση με τρεις διαστάσεις την κοινωνική, την περιβαλλοντική και την οικονομική. Υπάρχει μια αδικία στην περιοχή και εμείς στο δήμο Κοζάνης τα βάλαμε πολύ επιτακτικά και δικαιωνόμαστε», σχολίασε σχετικά.






prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου