Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Αποκριά 2017: Κωδωνοφόροι από Βουλγαρία και ΠΓΔΜ, κοζανίτικη μουσική και γαστρονομία, χορευτικές θεματικές βραδιές

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Επανέρχεται ο φανός νεολαίας – Οι Bahalows στο πάρτυ νεολαίας του Δήμου
Εκτός από τον στυλοβάτη του εθίμου της Κοζανίτικης Αποκριάς, που είναι το καθημερινό άναμμα των φανών σε κάθε μια γειτονιά της πόλης, από το φετινό πρόγραμμα της Αποκριάς 2017 ξεχωρίζουν κάποιες εκδηλώσεις που προσδίδουν μια ιδιαίτερη νότα στη διοργάνωση.
Οι «εκπλήξεις» του Δήμου και του Οργανισμού Πολιτισμού που αναλαμβάνει τη διοργάνωση, είναι εκτός από τις θεματικές χορευτικές βραδιές των συλλόγων στην κεντρική πλατεία Κοζάνης και ορισμένες άλλες «πινελιές» με εκδηλώσεις σε παραδοσιακό τόνο, που αφορούν την Κοζανίτικη γαστρονομία και την μουσική.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τις θεματικές μουσικο-χορευτικές βραδιές, αυτό  που διαφοροποιεί εφέτος το εγχείρημα, έγκειται στην παρουσίαση των συλλόγων την Τσικνοπέμπτη. Πρόκειται, ουσιαστικά, για βραδιά Βραδιά Τσιαρτσιαμπά – Καμβουνίων και  η εκκίνηση των χορευτικών θα γίνει από την Πλατεία Λασσάνη στις 7 μ.μ. την Τσικνοπέμπτη με τα χορευτικά συλλόγων της περιοχής να παρουσιάζονται στη συνέχεια στην κεντρική πλατεία, μετά την επίσημη έναρξη.

Οι θεματικές βραδιές περιλαμβάνουν επίσης βραδιά μοντέρνου χορού την Παρασκευή ενώ το Σάββατο Μικρής Αποκριάς είναι απόγευμα με Χάλκινο Ηχόχρωμα Βαλκανίων, παρουσίαση κωδωνοφόρων από Βουλγαρία , πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και Δράμα .
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η βραδιά κοζανίτικης γαστρονομίας το Σάββατο της Μικρής Αποκριάς.

Η Κυριακή Μικρής Αποκριάς θα έχει τον παιδικό καρνάβαλο και κωνοφόρους από τις περιοχές  Prilep της πΓΔΜ, Pernic Βουλγαρίας και τους Πύργους  Δράμας . Ακόμη, θα έχει παραδοσιακά παιχνίδια για τους μικρούς φίλους.

Το βράδυ της Μικρής Αποκριάς θα είναι αφιερωμένο σε βραδιά Κρήτης – Μικρασίας – Θράκης – Καππαδοκίας.

Από θεματικές βραδιές, την Τετάρτη προ της Μεγάλης Αποκριάς θα είναι Ποντιακή βραδιά στην πλατεία, ενώ την Πέμπτη τα παιδιά θα φτιάξουν τον δικό τους χαρταετό. Το βράδυ το κοινό τα τραγουδήσει σε μια βραδιά αφιερωμένη στις ντιζέζ και ακολούθως θα εμφανιστούν οι Γρεβενιώτες.

Το πρωί της Παρασκευής είναι αφιερωμένο στα Sourd Games ενώ το βράδυ να κλείσει όμορφα με χορευτικά από τη Μακεδονία και τον φανό της Νεολαίας που θα ξανα-ανάψει! Το Σάββατο είναι η χορευτική βραδιά των συλλόγων της πόλης, ενώ στο πάρτι νεολαίας που θα ακολουθήσει θα τραγουδήσουν οι Bahalows

Στις όμορφες εκπλήξεις του προγράμματος είναι και οι δοκιμές παραδοσιακών προϊόντων το πρωί της Κυριακής της μεγάλης Αποκριάς, όπου η πόλη είναι γεμάτη επισκέπτες. Επίσης, θα γίνει συναυλία  παραδοσιακής Κοζανίτικης μουσικής.  Η μέρα από εκεί και πέρα έχει παρέλαση και γλέντι στους φανούς.

Η αποκριά γιορτάζεται και στα τοπικά διαμερίσματα, πολλά εξ αυτών έχουν καρναβάλι, ανάβουν φανούς, ενώ παρελάσεις κάνουν επίσης ο Κρόκος και η Αιανή!

prlogos

Αναλυτικά το πρόγραμμα





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου