Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Πάτρα, Ξάνθη, Κοζάνη, Ρέθυμνο ή Σκύρος; Πάμε ένα ταξίδι στους 5 κορυφαίους αποκριάτικους προορισμούς της Ελλάδας!

Οι Πατρινοί προπονούνται για την μεγάλη παρέλαση. Οι Ξανθιώτες ετοιμάζουν τα ξύλα για τη φωτιά στην οποία θα καεί ο Τζάρος. 
Στην Κοζάνη ήδη φουρνίζονται τα κεράσματα για τους επισκέπτες της πόλης. 
Στη Σκύρο και το Ρέθυμνο, οι σκωπτικοί χοροί παίρνουν γεύση από θάλασσα.
 Και εμείς ετοιμάζουμε πέντε ταξίδια στους πιο καρναβαλικούς προορισμούς της χώρας, για weekends γεμάτα χρώματα και κέφι. 


*Πάτρα: Η βασίλισσα του καρναβαλιού 

Η αχαϊκή πρωτεύουσα προετοιμάζεται εδώ και πολλούς μήνες για αυτό που θα συναντήσετε αν την επιλέξετε για την καρναβαλική σας εξόρμηση. Δείτε παρακάτω τι μας έχει ετοιμάσει η πιο «ζωντανή» πόλη της Ελλάδας για το αποκορύφωμα της Αποκριάς. 



Τα highlights: Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού στους δρόμους της πόλης, ξεχωριστό Καρναβάλι για τα παιδιά με Καρναβαλουπόλεις και χορευτικά έθιμα σε καθημερινή βάση με την ονομασία Μπουρμπούλια είναι μερικοί από τους λόγους να μην το… κουνήσετε από τις πλατείες της Πάτρας μέχρι το τέλος της Αποκριάς. Φυσικά, το κέφι και το χρώμα παίρνει άλλη διάσταση στις μεγάλες παρελάσεις που κορυφώνονται με την βραδινή παρέλαση του Σαββάτου 1/3 και την «βασιλική» παρέλαση της Κυριακής της Αποκριάς, τα καλύτερα άρματα της οποίας θα ανακοινωθούν την Καθαρά Δευτέρα. Στην τελετή λήξης στον λιμενοβραχίονα της πόλης, θα γίνει η παραδοσιακή καύση του ομοιώματος του Βασιλιά Καρνάβαλου, συνοδεία πολλών σόου και πυροτεχνημάτων, ενώ θα δοθεί και το σύνθημα για το… επόμενο Καρναβάλι..  
Τι άλλο να δείτε: Το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο, το Κάστρο και τα Λουτρά Χαμάμ, που αποτελούν τα σημαντικότερα ιστορικά αξιοθέατα της πόλης. Επισκεφθείτε επίσης το πρώτο ελληνικό οινοποιίο, το περίφημο Achaia Clauss και απολαύστε την νυχτερινή ζωή της πόλης στις πιάτσες της πλατείας Γεωργίου, της πλατείας Όλγας και της εναλλακτικής περιοχής των Υψηλών Αλωνίων. 


*Κοζάνη: Ας ανάψουν οι Φανοί 

Το πιο ζωντανό μακεδονίτικο Καρναβάλι αναδεικνύει το φλογερό ταμπεραμέντο της Κοζάνης, όπου κάθε χρόνο τέτοια εποχή… καίγεται το πελεκούδι. 


Τα highlights: Μασκαράδες και λαϊκοί οργανοπαίκτες βρίσκονται νυχθημερόν στους δρόμους της πόλης, ενώ δεν λείπουν οι γενναίες ποσότητες από κρασί και «κιχιά», τα κεράσματα για όλους τους επισκέπτες του Καρναβαλιού. 
Τα δρώμενα παίρνουν την μορφή ολόκληρων θεατρικών παραστάσεων, ενώ τα βλέμματα τραβούν οι «φανοί», δηλαδή οι μεγάλες φωτιές που ανάβουν το βράδυ της «Μεγάλης Αποκριάς» σε κάθε γειτονιά, για να στηθούν γύρω τους γλέντια με «πιπεράτα» τραγούδια. 

Τι άλλο να δείτε: Αξίζει να περπατήσετε από γειτονιά σε γειτονιά για να μπείτε κι εσείς στον "χορό" των φιλικών κατοίκων της Κοζάνης αυτή την περίοδο του χρόνου - σημειώστε ότι την Καθαρά Δευτέρα θα κεραστούν νηστίσιμες λιχουδιές, όχι σε ένα, ούτε σε δύο, αλλά σε 21 διαφορετικά σημεία της πόλης –.  





*Ξάνθη: Η μεγάλη δύναμη του Βορρά 

Οι Απόκριες παίρνουν ιδιαίτερο βαλκανικό χρώμα στο μεγαλύτερο Καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας, εκεί που η νοσταλγική παλιά πόλη της Ξάνθης και η πλούσια λαογραφική της παράδοση συναντούν την διάθεση μικρών και μεγάλων για… μοντέρνο γλέντι. 



Τα highlights: Εκτός από την βραδινή παρέλαση του Σαββάτου και την μεγάλη παρέλαση της Κυριακής της Αποκριάς που συγκεντρώνουν τα βλέμματα, θα υπάρξουν άλλες δύο παρελάσεις, η Λαογραφική, με θέμα τους παραδοσιακούς χορούς το μεσημέρι του Σαββάτου και η παιδική παρέλαση με θέμα «Mundialito» το μεσημέρι της Κυριακής, όλες στην κεντρική πλατεία της πόλης. Την μουσική σκηνή των εκδηλώσεων θα καταλάβουν μεταξύ άλλων οι Σταρόβας και Παναγιωτόπουλος, οι Μύρωνας Στρατής και Ησαΐας Ματιάμπα και πολλές τοπικές μπάντες. Φυσικά, το αποκορύφωμα είναι το κάψιμο του Τζάρου, του ομοιώματος που θα φωτίσει την γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου. 
Τι άλλο να δείτε: Την υπέροχη παλιά πόλη με τα πλακόστρωτα και τα επιβλητικά αρχοντικά, το μεγάλο σαββατιάτικο παζάρι της πόλης και τους ανατολίτικους μαχαλάδες για εξτρά δόσεις ανατολίτικου χρώματος. 





*Ρέθυμνο: Ένας αιώνας γεμάτος χρώμα

 Το Ρεθυμνιώτικο καρναβάλι γίνεται φέτος εκατό ετών, το γιορτάζει με μια επετειακή διοργάνωση που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και υπόσχεται το… ξεφάντωμα του αιώνα στους τυχερούς που θα βρεθούν στην «λεβεντογέννα» την εβδομάδα της Αποκριάς.



Τα highlights: Θα παρακολουθήσετε μια μεγαλειώδη παρέλαση 46 καρναβαλικών ομάδων με 32 άρματα και πάνω από 1.500 συμμετέχοντες, οι οποίοι θα «τιμήσουν» την επικαιρότητα με μεταμφιέσεις και θεματικές παρουσιάσεις που θα καυτηριάσουν όσα ζήσαμε την προηγούμενη χρονιά, αλλά και άλλες θεματικές, δανεισμένες από τα κόμικς, την Ιστορία, την Μυθολογία και το Φανταστικό. Στο ιστορικό κέντρο της πόλης θα αντηχούν καντάδες, ενώ οι μεγάλες παρελάσεις του Σαββάτου και της Κυριακής θα οδηγήσουν στην κορύφωση, με την καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου και τα ιδιαίτερα έθιμα της κρητικής Καθαράς Δευτέρας. 

Τι άλλο να δείτε: Την ρομαντική παλιά πόλη, το επιβλητικό φρούριο της Φορτέτζα, το γοητευτικό ενετικό λιμάνι με τα αμέτρητα café και την πλατεία Πλαστήρα με τα μπαράκια, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, που αφηγούνται την πορεία του Ρεθύμνου ανά τους αιώνες, ενώ λίγο έξω από την πόλη, θα έχετε την ευκαιρία να βρεθείτε σε απίστευτης ομορφιάς φυσικές λίμνες και φαράγγια, όπως στις περιοχές Κουρνά και Πρεβέλη. 


*Σκύρος: Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και πολύς χορός «Να μην απομείνει λαλαρίδι», συνηθίζουν να λένε ως ευχή οι ντόπιοι αυτή την περίοδο, εννοώντας πως θα… σπάσουν τα κουδούνια από το ξεφάντωμα. Με αυτές τις «απειλητικές» διαθέσεις, το Σκυριανό Καρναβάλι με το ιδιαίτερα παραδοσιακό χρώμα μας καλεί για εναλλακτικές, νησιωτικές Απόκριες. 



Τα highlights: Ο ήχος των κουδουνιών αντηχεί στα σοκάκια της Σκύρου, στα οποία οι ομάδες των μεταμφιεσμένων με τον «γέρο» να σέρνει τον χορό, την «κορέλα» (συνήθως άντρας μεταμφιεσμένος με γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά) και τον «φράγκο» να ακολουθούν, δίνουν το σύνθημα για ολονύχτια διασκέδαση. Ο χορός γίνεται… γέλιο την Κυριακή της Αποκριάς χάρη στην «Τράτα», έθιμο κατά την διάρκεια του οποίου απαγγέλλονται σατυρικά στιχάκια. Ο χορός και τα τραγούδια συνεχίζονται και την Καθαρά Δευτέρα – για την ακρίβεια, συνεχίζονται μέχρι το πρωί της Τρίτης, καθώς δεν χάνεται ευκαιρία για άλλο ένα ολονύχτιο γλέντι. 

Τι άλλο να δείτε: Τους ενδιαφέροντες όσο και ευπρόσιτους αρχαιολογικούς χώρους στο Παλαμάρι, το Μαρκέσι, το Κάστρο και τον Παλιόπυργο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Φαλτάιτς που κρύβει μικρούς λαογραφικούς θησαυρούς τοπικής και πανελλήνιας σημασίας. Μην αμελήσετε να επισκεφθείτε την Ατσίτσα στο βόρειο τμήμα του νησιού, ένα πανέμορφο χωριουδάκι στην καρδιά του πευκοδάσους. 





in2life

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου