Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Κοζάνη: Διήμερο αφιερωμένο στις καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις

ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΗΣΑΝ

– «Καινοτομώ-Δρώ ενάντια στο σύνηθες»

Με διακεκριμένους ομιλητές ξεκινά την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου   η διήμερη διοργάνωση αφιερωμένη στην επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία,στις νεοφυείς επιχειρήσεις, στις καλές πρακτικές και στα χρηματοδοτικά εργαλεία & προγράμματα, σε τοπικό, εθνικό
και ευρωπαικό επίπεδο.


Η διοργάνωση γίνεται στο πλαίσιο της  πανευρωπαϊκής εβδομάδας  ενημέρωσης,  παρουσίασης καλών πρακτικών και ενθάρρυνσης των νέων ανθρώπων να επενδύσουν την γνώση και τις ιδέες τους δημιουργώντας υγιείς, καινοτόμες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Διοργανωτής είναι ο  Δήμος Κοζάνης , σε στενή συνεργασία με τo Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και την ΑΝΚΟ-Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας, την υποστήριξη του ΕΒΕ Κοζάνης και της επιχειρηματικής κοινότητας.

Ο απώτερος στόχος της εκδήλωσης αυτής είναι να προσκαλέσουμε και ταυτόχρονα να προκαλέσουμε όλες εκείνες τις δυνάμεις που μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης για το επιχειρείν,  να θέσουν τα θεμέλια δημιουργίας ενός σύγχρονου παραγωγικού προτύπου, μιας νέας επιχειρηματικής κουλτούρας, ενός άλλου τρόπου σκέψης και δράσης γενικότερα.

Γι αυτό και ο τίτλος που επιλέχθηκε φέτος είναι ‘Καινοτομώ-Δρώ ενάντια στο σύνηθες’ ακριβώς για να δώσουμε το στίγμα των προθέσεων της εκδήλωσης, δηλαδή να παρουσιάσουμε σημαντικά θέματα που αφορούν στη νεοφυή επιχειρηματικότητα αλλά, κυρίως, να παρουσιάσουμε τους νέους ανθρώπους του τόπου μας που τόλμησαν και έδρασαν επιχειρηματικά με γνώμονα την γνώση τους, τα όνειρά τους και την επιμονή τους να πετύχουν. Το διήμερο γίνεται με την υποστήριξη της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος Ελένη  Τασοπούλου, ο δήμος πήρε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση με φορείς της περιοχής, με στόχο να αναδειχθεί η νεοφυής επιχειρηματικότητα. «Δεν μιλάμε άμεσα για επιχειρήσεις που εξαρτώνται άμεσα από την τεχνολογία , αλλά επιχειρήσεις που προσπαθούν να υλοποιήσουν μια καινοτόμα ιδέα, με καινοτόμο τρόπο με γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Δεν θα μπορούσαμε να μην συμμετάσχουμε, δεδομένης της ανεργίας και ειδικά ανεργία στους νέους. Ο δήμος έχει χρέος να δώσει ένα βήμα σε νέους επιχειρηματίες, δείχνοντας άλλο παραγωγικό μοντέλο και καινοτόμο επιχειρείν», σημείωσε η ίδια, λέγοντας πως θα ακολουθήσουν κι άλλες δράσεις. Επίσης, είπε πως ο δήμος ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού σε συνεργασία με φορείς (Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, ΕΒΕ, ΠΕΔ), για να κινητοποιηθούν διαδικασίες και να μπει το πλαίσιο για να υπάρξουν συνέργειες για τα πολλαπλασιαστικά οφέλη στο επίπεδο της επιχειρηματικότητας και στο επίπεδο της τοπικής κοινωνίας.

Από την πλευρά της η Λιάνα Παπατέρπου από την ΑΝΚΟ / Enterprise Europe Network – Hellas), σημείωσε πως αποτελεί πρόκληση για τους φορείς να συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες που γίνονται με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Startup επιχείρηση είναι η νεοφυής επιχείρηση, όπως εξήγησε, λέγοντας πως είναι ένας όρος που επικράτησε από καινοτόμες και τεχνολογικά προηγμένες επιχειρήσεις (όρος που επικράτησε στη silicon valley) . Οι νεοφυείς startup επιχειρήσεις εμπεριέχουν τον όρο του πρωτότυπου, του διαφορετικού, του καινοτόμου. Έφερε μάλιστα το παράδειγμα ενός αρτοποιείου που θα μπορούσε να παράγει παραδοσιακά προϊόντα με καινοτόμο τρόπο. Επίσης, τόνισε πως τα χαρακτηριστικά της συνέργειας και της δικτύωσης είναι χαρακτηριστικά ενός startup.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, όπως τόνισε, θα συζητηθεί το χρηματοδοτικό κομμάτι , καθώς επίσης και τι είναι η startup επιχείρηση, το κομμάτι της καινοτομίας που εμπεριέχει, με τα χαρακτηριστικά των γρήγορων συνεργασιών και με το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει εισηγήσεις για την πρώτη ημέρα, ενώ τη δεύτερη ημέρα νέοι επιχειρηματίες της περιοχής θα δείξουν με ποιο τρόπο ανέπτυξαν τις επιχειρήσεις τους.
 Στα βιωματικά εργαστήρια θα παρουσιαστούν τα παραδείγματα νέων ανθρώπων που μένουν στον τόπο, επιχειρούν και έχουν άριστες προοπτικές ανάπτυξης. «Άνθρωποι επιχειρούν με πρωτότυπες ιδέες, και για αυτό το λόγο προσκαλούμε το νέο κόσμο να έρθει να ακούσει τους επιχειρηματίες, και γιατί όχι, να προκύψουν επιχειρηματικές συνεργασίες», είπε χαρακτηριστικά η ίδια.
Προσέθεσε, δε πως οι εν λόγω επιχειρήσεις που θα παρουσιαστούν, δραστηριοποιούνται στον αγροτοδιατροφικό τομέα, που δείχνει να έχει μια μεγάλη δυναμική στη χώρα και όχι μόνο. Αυτός ο κλάδος δείχνει να είναι σημαντικός για την περιοχή. Επίσης, θα παρουσιαστούν επιχειρήσεις στον κλάδο της παραγωγής, της μεταποίησης, στις καλλιέργειες (λ.χ. έναν μελισσοκόμο που σπούδασε  και επένδυσε τις γνώσεις του στις μελλισοκαλλιέργειες).



Αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου:
Μέρος 1ο: Τετάρτη 08.02.2017
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κοβεντάρειο (Διεύθυνση: Οδός Κοβεντάρων, Κοζάνη)
18:00 – 18:10Προσέλευση- Χαιρετισμοί
18.10 – 18.30Ο ρόλος του Δήμου στην ανάπτυξη της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας
Γιώργος Βαλαής, Αναπληρωτής Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος Οικονομικών
18.30 – 18.50Εισαγωγή στις Startup επιχειρήσεις
Καθ. Ιωάννης Μπακούρος, Πρόεδρος Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, Επιστημονικός Υπεύθυνος ΜΟΚΕ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
18.50 – 19.10Η συμβολή του ΤΕΙ και του Κ.Τ.Ε. στην καινοτομία, στις startups και στις spin off επιχειρήσεις, με την υποστήριξη θερμοκοιτίδας
Καθ. Βασίλης Κικής,  Καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας,
19.10 – 19.30Χρηματοδοτήσεις για νεοφυείς επιχειρήσεις από εθνικές & ευρωπαϊκές πηγές
Λιάνα Παπατέρπου, ANKO A.E. / Enterprise Europe Network – Hellas)
19.30 – 19.50Η δυνατότητα χρηματοδότησης από το πρόγραμμα Leader –Καλές επιχειρηματικές πρακτικές
Ζωή Γκερεχτέ, ΑΝΚΟ Α.Ε./ Τμήμα Ανάπτυξης Υπαίθρου
19.50 – 20.10«Ανάδειξη της έρευνας και της καινοτομίας με στόχευση στο περιβάλλον και στην ενέργεια»
Καλλιόπη Παπαδάκη, Bs Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ
MSc Αστικός Σχεδιασμός,  Διεύθυνση Μελετών και Έργων Αστικών Αναπλάσεων (ΔΜΕΑΑ) /ΥΠΕΝ
Συνεργάτης Αν.Υπουργού Περιβάλλοντος
20.10 – 20.30«Οι νέες ΒΙ.ΠΕ. στη Βόρεια Ελλάδα και τα πλεονεκτήματα εγκατάστασης»
Μάνος Τσουρδαλάκης, Επικεφαλής Λειτουργίας Βιομηχανικών Περιοχών Βορείου Ελλάδος ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ
20.30 – 21.00Ερωτήσεις – Ανοιχτός Διάλογος

Μέρος 2ο: Πέμπτη 09.02.2017
Βιωματικά εργαστήρια
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Καφέ «Παύλου Μελά»
18:00 – 18:15Προσέλευση
18.15 – 18.30Μανώλης Βασιλειάδης
Ιδιοκτήτης επιχείρησης: «ΡΙΖΕΣ» Ελληνικά delicatessen
18.30 – 18.45Χάρης Παπανικολάου
Ιδιοκτήτης Velvetrides
18.45 – 19.00Δρ. Ηλίας Αθανασιάδης
Stirixis Group CEO
19.00 – 19.15Αστέριος Καλύβας
Εκρπόσωπος εταιρείας γεωγραφικών πληροφοριακών συστημάτων infoδημ.
19.15 – 19.30Εύη Αμανατίδου
Εκπρόσωπος ομάδας των αγελαδοτρόφων και των ATM γάλακτος «Από Πρώτο Χέρι»
19.30 – 19.45Νίκος Μαλίνης
Ιδιοκτήτης επιχείρησης “Herbs&Oils” μεταποίηση αρωματικών φαρμακευτικών φυτών & αιθέριων ελαίων
19.45 – 20.00Γιάννης Καλαμπούκας
Μελισσοκόμος – παραγωγός μελιού «Σιάτιστας Νέκταρ»
20.00 – 20.15Δρ. Παναγιώτης Κυράτσης
Επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών & Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
20.15 – 20.30Θανάσης Βουτυρής
Τεχνολόγος Γεωπονίας, Καλλιέργεια και μεταποίηση ροδιού και τριαντάφυλλων
20.30 – 21.00
 Ανοιχτός Διάλογος





prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου