Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Στον Κλείτο το μεγαλύτερο αρχαιολογικό σύνολο ζώων που έχει ανασκαφεί στον ελλαδικό χώρο

Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΒΑΣΩ ΤΖΕΒΕΛΕΚΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΖΩΩΝ ΣΤΟΝ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ «ΚΛΕΙΤΟΣ 1» ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
Στον νεολιθικό οικισμό του Κλείτους Κοζάνης απαντάται το μεγαλύτερο αρχαιολογικό σύνολο ζώων που έχει ανασκαφεί ποτέ στον ελλαδικό χώρο! Ειδικότερα, σύμφωνα με τις έρευνες, υπολογίζεται ότι θα φτάσει τις 120.000 οστά ζώων, τα οποία αυτή τη στιγμή καταγράφονται δίνονται σημαντικές πληροφορίες στους επιστήμονες για την εποχή εκείνη.



Ειδικότερα, μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα η Βάσω Τζεβελεκίδη , αρχαιολόγος με ειδικότητα των ζωοαρχαιολογία , μίλησε για την Διαχείριση και κατανάλωση ζώων στον νεολιθικό οικισμό «Κλείτος Ι» στην Κοζάνη.  Όπως τόνισε: «Στον οικισμό του Κλείτου όπως και στους περισσότερους οικισμούς αυτής της περιόδου στον ελληνικό χώρο στο 95% του ποσοστού των οστών ζώων που απαντώνται στις ανασκαφές, ανήκουν σε οικόσιτα ζώα. Εμάς μας ενδιαφέρει κυρίως πως διαχειρίζονται αυτά τα οικόσιτα ζώα από άποψη οικονομίας και πως τα καταναλώνουν. Το υπόλοιπο ποσοστό αφορά άγρια θηράματα, κυρίως ελαφοειδή , κάποιους αγριόχοιρους, κάποια βοοειδή σε μικρότερα ποσοστά».
Σύμφωνα με τα ευρήματα, δεν βρίσκεται μεγάλο ποσοστό άγριων θηραμάτων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τα κυνηγούσαν και δεν τα κατανάλωναν.  Μιλάμε για την νεολιθική εποχή, την 5η χιλιετία, κάνοντας αναφορά σε οικισμούς που στηρίζονται στη γεωργία και την κτηνοτροφία, με βασική πηγή διατροφής τους τα σιτηρά και όσπρια με το κρέας να έχει συμπληρωματικό ρόλο.

Ωστόσο, η αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως μια μεγάλη ποσότητα από οστά , με την κ. Τζεβελεκίδη να σημειώνει πως είναι το μεγαλύτερο, κατά μακράν, ζωοαρχαιολογικό σύνολο που έχει ανασκαφεί στον αρχαιολογικό χώρο!  Πρόκειται για …500 τελάρα του μανάβη, δηλαδή αρκετοί τόνοι οστών ζώων που βρέθηκαν στις ανασκαφές του Κλείτου και όπως προκύπτει καταναλώθηκαν σε μεγάλο χρονικό εύρος. Δεδομένου του όγκου του υλικού, αφού επεξεργαστεί, υπολογίζεται ότι το σύνολο θα ξεπεράσει τις 120.000 οστών ζώων.
«Η καταγραφή θα γίνει σε ένα -ένα κοκαλάκι, καταγράφοντας πληροφορίες για ένα -ένα κάθε ζώο, στο φύλο, στην ηλικία, πως διατηρήθηκε, τι πληροφορίες παίρνουμε για το περιβάλλον, τα στοιχεία για την κατανάλωση, τα ίχνη για τη σφαγή του ζώου και την απομάκρυνση του κρέατος από το οστό. Μέχρι στιγμή έχει καταγραφεί ένα 15-20%. Είναι έργο ζωής ο Κλείτος και ο όγκος του υλικού είναι τεράστιος», σημείωσε η ίδια.

Σε ό,τι αφορά τα οικόσιτα ζώα, κυρίως έχουμε να κάνουμε με αιγοπρόβατα στην συντριπτική πλειοψηφία, πρόβατα και πολύ μικρότερο ποσοστό οι αίγες. Ακολουθούν οι χοίροι και τα βοοειδή .
Η κτηνοτροφία στοχεύει στην παραγωγή του κρέατος, αλλά και δευτερογενή προϊόντα όπως το κρέας, το μαλλί και το γάλα είναι επίσης λιγότερο σε χρήση. Επίσης, όπως σημειώνει, δεν υπήρξαν τεράστια κοπάδια και χιλιάδες ζώα, αλλά υπάρχει ένα ζωικό κεφάλαιο, το μέγεθος του οποίου πρέπει να συνεκτιμηθεί.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο, επειδή έχει ανασκαφεί το σύνολο του οικισμού και υπάρχουν συγκεκριμένα στρωματογραφικά στοιχεία και επί μέρους κτίσματα για τις επί μέρους φάσεις, είναι μια από τις ελάχιστες ευκαιρίες για να διαπιστωθούν οι ιδιαίτερες πρακτικές κατανάλωσης, ανέφερε. Μάλιστα, η έλλειψη ψυγείων την εποχή εκείνη σημαίνει ότι οι κάτοικοι μοιράζονταν τα σφάγια , στοιχείο που ενδυναμώνει τις κοινωνικές σχέσεις των κοινωνιών την εποχή εκείνη.




prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου