Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Ομολογία Σταθάκη στη ΓΕΝΟΠ: “Με το μαχαίρι στο λαιμό” οι δανειστές ζητούν πώληση μονάδων της ΔΕΗ – Σε παλλαϊκό ξεσηκωμό για την «μητέρα των μαχών» καλούν Περιφέρεια και συνδικάτα

«Το μαχαίρι στο λαιμό» βάζουν οι δανειστές στην κυβέρνηση, για να αποδεχτεί την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αποκάλυψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνάντηση που είχε το πρωί της Δευτέρας 27 Μαρτίου με την ΓΕΝΟΠ. Την ίδια στιγμή Περιφέρεια, φορείς και σωματεία, δηλώνουν έτοιμοι να δώσουν την «μητέρα των μαχών» και να μην επιτρέψουν την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

Ο Γιώργος Σταθάκης στη συνάντηση με την ΓΕΝΟΠ, ενημέρωσε τους συνδικαλιστές για την πορεία των διαπραγματεύσεων και ομολόγησε ότι τα πράγματα είναι «πολύ δύσκολα». Διευκρίνισε ότι «δεν είναι στις επιλογές της κυβέρνησης η πώληση μονάδων», αλλά «μάς βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό», όπως είπε χαρακτηριστικά.
 Διευκρίνισε μάλιστα ότι οι δανειστές δεν αφήνουν περιθώριο στη ΔΕΗ και στην κυβέρνηση να επιλέξει τις προς πώληση μονάδες, αλλά ζητάνε να είναι διαθέσιμες όλες οι μονάδες και απ’ αυτές να διαλέξουν οι υποψήφιοι αγοραστές τις μονάδες που επιθυμούν. Γίνεται επομένως φανερό ότι έχουν βάλει στο στόχαστρο τις πιο σύγχρονες μονάδες της περιοχής και όχι τις παλιές που έτσι κι’ αλλιώς αποσύρονται το 2019-20. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πρόκειται να ενημερώσει σχετικά το Υπουργικό, ενώ σήμερα Τρίτη θα ενημερώσει τους βουλευτές των νομών Κοζάνης – Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ και τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.
Μπροστά σ’ αυτά τα δυσμενή δεδομένα, ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς, μιλάει για αιτία πολέμου, στην περίπτωση πώλησης μονάδων, ορυχείων και νερών. Ο πρόεδρος του σωματείου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», Μόσχος Μόσχου καλεί σε παλλαϊκό ξεσηκωμό για να δοθεί από κοινού «η μητέρα των μαχών» και ο πρόεδρος του σωματείου «ΕΝΩΣΗ», Κώστας Θεοχάρης, καλεί σε κοινό αγώνα για να μην γίνει η περιοχή κρανίου τόπος.
Οι δηλώσεις των προαναφερόμενων στον «e-ptolemeos.gr» είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί:

Παναγιώτης Πλακεντάς, αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης:

Είναι γνωστό ότι αυτή η περιφερειακή Αρχή είχε και έχει ως πρόταγμα τον δημόσιο χαρακτήρα της ενέργειας και των νερών της περιοχής. Είχε και έχει ως πρώτο θέμα στην ατζέντα της ότι θα αντιδράσει καθοιονδήποτε τρόπο και μάλιστα πολύ σκληρά.
Αναφερόμενος σχετικά ο κ. Περιφερειάρχης ανέφερε τη λέξη «πόλεμος», ενάντια σ’ οποιαδήποτε προσπάθεια οποιασδήποτε κυβέρνησης, μήτε της σημερινής εξαιρουμένης, περί απόπειρας πώλησης μονάδων ή ορυχείων της περιοχής. Επειδή τις τελευταίες ημέρες ζούμε ένα ακόμη μεγαλύτερο θέατρο του παραλόγου σε σχέση με τις απαιτήσεις των δανειστών και επειδή υπάρχει τεράστια πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία διαπραγματεύεται ως τώρα σθεναρά, να περάσουν ζητήματα τα οποία βάζουν στο κάδρο τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ Α.Ε., θα πρέπει να ξέρουν ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεσμεύεται με ομόφωνη απόφαση περί της συνέχισης του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των νερών της περιοχής. Οτιδήποτε άλλο ακούγεται, γράφεται, λέγεται είναι στη σφαίρα της φαντασίας αυτών που τα λένε. Κάθετα λοιπόν και συγκεκριμένα λέμε ότι είμαστε συντεταγμένοι με τις επιλογές των εργαζομένων, προκειμένου να δημιουργήσουμε το κλίμα δράσης που χρειάζεται, ώστε να αντιδράσουμε άμεσα σε όποια πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Μόσχος Μόσχου, πρόεδρος ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ:

Ως συνδικάτο «Σπάρτακος» είμαστε έτοιμοι να ξεσηκώσουμε όλους τους θεσμικούς φορείς και ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Το θέμα του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ αφορά ολόκληρο τον ελληνικό λαό, κυρίως τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας. Εμείς με ανακοίνωσή μας, είπαμε «Μολών Λαβέ» αν επιχειρήσουν να ξεπουλήσουν μονάδες και ορυχεία της περιοχής. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε την «μητέρα των μαχών» γιατί αύριο θα είναι μία άλλη μέρα. Μπορεί από πλευράς της κυβέρνησης να επιχειρήσουν να κάνουν “μασάζ” στους κυβερνητικούς βουλευτές. Όμως εμείς δεν κάνουμε πίσω. Καλούμε όλο το λαό να συμμετέχει στον μεγάλο αγώνα για να διατηρήσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε και να μην περάσουν τα σχέδια ξεπουλήματος της επιχείρησης.

Κώστας Θεοχάρης, πρόεδρος ΕΝΩΣΗΣ

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην εκποίηση της ΔΕΗ. Ως συνδικαλιστικό κίνημα θα δώσουμε τον αγώνα μας και θα εξαντλήσουμε κάθε νομικό μέσο. Αναμένουμε τη συνάντηση των βουλευτών με τον υπουργό Ενέργειας και μένει οι βουλευτές να αποδείξουν στην πράξη ότι είναι ενάντια στην πώληση της ΔΕΗ. Από την πλευρά μας ως σωματείο «Ένωση» θα καλέσουμε ολόκληρη την περιοχή στον κοινό αγώνα, γιατί δεν είναι υπόθεση μόνο των εργαζομένων, αλλά είναι ένας παλλαϊκός αγώνας της περιοχής. Αν πωληθεί η ΔΕΗ η περιοχή θα μετατραπεί σε κρανίου τόπο.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου