Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Η «Ελένη» του Ευριπίδη στην αίθουσα «Φίλιππος» στην Κοζάνη

Ο Μικρός Βορράς παρουσιάζει για μια μόνο παράσταση την Παρασκευή 24-3-2017 και ώρα 20:00, στην Κοζάνη την τραγικωμωδία του Ευριπίδη «Ελένη» στην αίθουσα «Φίλιππος». Τιμές εισιτηρίων 8 ευρώ κανονικό, 6 ευρώ μειωμένο.



Το έργο του Ευριπίδη, ένα αιρετικό, αντιπολεμικό κείμενο, ζωντανεύει θεατρικά, με τη σκηνοθετική ματιά του Τάσου Ράτζου, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η γλώσσα και το πνεύμα των μεγάλων τραγικών μπορούν να είναι οικεία και απόλυτα συνδεδεμένα με τις αναζητήσεις των σύγχρονων ανθρώπων.

TRAILER ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗ «ΕΛΕΝΗ»



ΑΓΓΕΛΟΣ: Αυτή δεν είναι η αιτία των βασάνων μας στην Τροία;
ΜΕΝΕΛΑΟΣ: Δεν είν’αυτή. Μας είχαν πλανημένους οι θεοί. Στα χέρια είχαμε ολέθρια εικόνα από νεφέλη.

Ο Ευριπίδης, τραγικά επίκαιρος, στην πιο σκληρή στιγμή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, αμέσως μετά την τρομερή καταστροφή της Σικελικής εκστρατείας, με τα παραπάνω λόγια, μέσω του μοτίβου του ειδώλου, αναδεικνύει τον παραλογισμό και τη ματαιότητα του πολέμου.

Σημείωμα σκηνοθέτη
Η ιστορία είναι γνωστή: μια »μεγάλη ιδέα», ο λαός τυφλώνεται και την ακολουθεί με πάθος, κατόπιν και πάλι ο λαός θα πληρώσει το πανάκριβο τίμημα – αίμα και ερείπια.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε πως είδαν οι Αθηναίοι της εποχής του Ευριπίδη την παράσταση. Αυτό που με συγκίνησε όμως είναι η πληθώρα παρηγορητικών χωρίων, που ενσωματώνονται με τόση φυσικότητα μέσα στη δράση, και το γεμάτο ανάταση τέλος του έργου.
Η »Ελένη» σίγουρα δεν είναι τραγωδία, η δημοκρατία πεθαίνει και μαζί της θα χαθεί για πάντα και η τραγωδία. Είναι ένα έργο που στέκεται εκεί και σε προκαλεί. Να αναζητήσεις μαζί με την Ελένη μια δικαίωση.
Μέσα από αυτοσχεδιασμούς και πολύ γόνιμη δουλειά προσεγγίζουμε με σύγχρονο βλέμμα τη βαριά κληρονομιά του αρχαίου δράματος. Το σύγχρονο θέατρο δεν κοιτάζει πίσω κοιτάζει μέσα.
Τάσος Ράτζος

Συντελεστές της παράστασης
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Διασκευή και σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος
Κίνηση: Μίκα Στεφανάκη
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Ενδυματολογία: Ιωάννα Παγιατάκη
Μακιγιάζ: Σιμονέττα Τσάπανου
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Συνεργάτες στο διαδραστικό μέρος: Φλώρα Σπύρου
Φωτογραφία: Άρης Ράμμος
Οργάνωση παραστάσεων: Τατιάνα Νικολαΐδου
Παραγωγή: Μικρός Βορράς
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κίκα Ζαχαριάδου, Δήμητρα Σταματίου, Κωνσταντίνος Φωτίου
Μουσικός: Χρήστος Πασχαλίδης

Επικοινωνία και κρατήσεις θέσεων Τατιάνα Νικολαϊδου 6934-600074.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου