Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Κοινό μέτωπο συνδικάτων και περιφέρειας κατά της πώλησης της ΔΕΗ

ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΑΘΑΚΗ

– Εμμένει στην παραίτησή του ο Περιφερειάρχης αν πουληθεί «έστω και μια μετοχή ή εργοστάσιο»



Έντονες παραμένουν οι αντιδράσεις των σωματείων  της ΔΕΗ και των εργαζομένων ενάντια στις προθέσεις και έντονες πιέσεις των δανειστών για ιδιωτικοποίηση τη ΔΕΗ και πώληση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ενώ τον τρόπο συντονισμού από εδώ και πέρα αναζήτησαν οι εμπλεκόμενοι στη σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης στο γραφείο του Περιφερειάρχη, παρουσία εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, και των συνδικάτων εργαζομένων . Σε κάθε περίπτωση ο περιφερειάρχης με δήλωσή του,  λέει πως αν πουληθεί έστω και μια μετοχή ή εργοστάσιο, ο ίδιος θα παραιτηθεί.

Όπως λένε οι πρώτες πληροφορίες, στη σύσκεψη τόσο ο περιφερειάρχης όσο και οι παριστάμενοι επανέλαβαν ότι η ΔΕΗ δεν πρέπει να πουληθεί, μάλιστα στο «τραπέζι» παραμένει η παλαιότερη δήλωση του Θεόδωρου Καρυπίδη πως νερά και ενέργεια είναι αδιαπραγμάτευτα και δεν πρέπει να πωληθούν και σε παρόμοια περίπτωση ο ίδιος θα παραιτηθεί. Στόχος της συνάντησης ήταν να γίνει καλύτερος συντονισμός κινήσεων από εδώ και πέρα, με τα συνδικάτα εργαζομένων να περιμένουν να ακούσουν τι έχει να τους πει ο Υπουργός Γιώργος Σταθάκης , ωστόσο οι αντιδράσεις θα είναι έντονες.

Θα ζητηθεί, επίσης, συντονισμός ενεργειών από εδώ και πέρα και μάλιστα θα ζητήσουν εκ νέου συνάντηση με τον κ. Σταθάκη για την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και με τη ΔΕΗ και τον Πρωθυπουργό, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες. Οι εργαζόμενοι επανέλαβαν την αγωνιστική τους διάθεση και τόνισαν πως όσοι έρχονται στην περιοχή για να πουλήσουν τη ΔΕΗ είναι «ανεπιθύμητοι» και θα δεχθούν ανάλογες αντιδράσεις.
Αδαμίδης: «Ταύτιση απόψεων με την Περιφέρεια- Δεν δεχόμαστε την πώληση της ΔΕΗ»

Από την πλευρά του ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ προσέθεσε μιλώντας στον «Π.Λ.» πως «υπήρξε ταύτιση θέσεων με την περιφέρεια για την αυριανή έλευση του υπουργού. Θα διαμηνύσουμε με κάθε τρόπο ότι δεν δεχόμαστε σενάρια που θέλουν την πώληση της ΔΕΗ έστω και αν είναι στο πεδίο διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Οι πιέσεις που δέχεται για εμάς η κυβέρνηση , μας δίνουν τη δυνατότητα να αντισταθούμε , να κινητοποιηθούμε, για να καταλάβει η κυβέρνηση εφόσον πιστεύει ότι αντιστέκεται, να της δώσουμε δύναμη μέσα από τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις μας ώστε να συνεχίσει να αντιστέκεται και να μη δεχθεί αυτά που θέλει ο Σόιμπλε και η παρέα του».

Ερωτηθείς για το μέγεθος των αυριανών κινητοποιήσεων, ο κ. Αδαμίδης είπε πως η κινητοποίηση θα είναι σε πολιτισμένα πλαίσια, ώστε οι εργαζόμενοι να εκφράσουν τις θέσεις τους . «Στόχος είναι όχι μόνο ο υπουργός αλλά και οι περιφερειακοί σύμβουλοι και οι φορείς να ακούσουν γιατί αντιστεκόμαστε ενάντια σε αυτό το έγκλημα που πάει να διαπραχθεί, και να πάρουν τη σωστή απόφαση. Δεν είμαστε σε κινητοποιήσεις με όρους συντεχνίας», σημείωσε με νόημα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ.

Επίσης, σχολίασε και τη θέση του Περιφερειάρχη που έχει πει ότι αν η ΔΕΗ θα πωληθεί αυτός θα παραιτηθεί , λέγοντας επί λέξη ότι «ο περιφερειάρχης είναι υποχρεωμένος να επαναλάβει τις θέσεις του και τις επανέλαβε , τον χρόνο της παραίτησής του τον αξιολογεί ο ίδιος», σχολίασε χαρακτηριστικά προσθέτοντας «εξακολουθεί να είναι στη διάθεση, η παραίτηση, τον χρόνο θα τον αποφασίσει ο ίδιος. Ωστόσο ο περιφερειάρχης εκτιμά  ότι υπάρχει χρόνος και δυνατότητα να αποτρέψουμε την πώληση, με την αντίδρασή μας».

Ερωτηθείς αν θα «πέσουν» διακόπτες, ο κ. Αδαμίδης απάντησε πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», σημειώνοντας πως κανείς δεν ξέρει τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο και η τελική συμφωνία.

Επίσης, έκανε την πρόβλεψη πως η όποια συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί από αυτή την κυβέρνηση , ενώ κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια για πώληση μονάδων και ανάληψη τους από δημόσιους φορείς, ο κ. Αδαμίδης απάντησε πως «υπό προϋποθέσεις και όρους το συζητάμε».

Θεόδωρος Καρυπίδης: «Αν πουληθεί έστω και μια μετοχή ή ένα εργοστάσιο εγώ θα παραιτηθώ»

«Η  πρωτοβουλία να έρθει ο Γ. Σταθάκης ήταν δικιά μου και δεν υφίσταται θέμα «μασάζ». Πήγαμε να δούμε τον υπουργό για να έχουμε ενημέρωση από πρώτο χέρι. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και η εντολή που έχουμε πάρει από τους Δυτικομακεδόνες είναι ξεκάθαρη. Δεν πουλάμε και δεν πουλιόμαστε. Θα δώσουμε τον αγώνα μας με προτάσεις, στρατηγική και ενότητα, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτό που πάει να δημιουργηθεί».

Κι επειδή δε θέλω να κουράζονται συνάδελφοί μου δημοσιογράφοι με τα περί παραιτήσεων, η παραίτηση μου ισχύει, αν μια μετοχή ή ένα εργοστάσιο πουληθεί. Μέχρι τότε θα παραμείνω στις επάλξεις με τους εργαζόμενους και το λαό. Εμείς στα συμφέροντα δεν θα στρώσουμε χαλί».



prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου