Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Γενναία απόφαση του Ειρηνοδικείου Κοζάνης με διαγραφή χρέους δανείου κατά 89% και προστασία της πρώτης κατοικίας

Διαγραφή χρέους δανείου από το Ειρηνοδικείο Κοζάνης κατά ποσοστό 89% σε άνεργη, και 87% σε καθηγήτρια ξένων γλωσσών – αδερφές συνοφειλέτριες – δανείου σε ελβετικό φράγκο, ύψους 201.049,77 ευρώ, κατά την 29.04.2011, και προστασία δυνητικής πρώτης κατοικίας.


Τα Δικαστήρια της Κοζάνης, προσαρμοζόμενα στις ανάγκες των πολιτών της Ελλάδας του 2017, με «γενναίες» αποφάσεις τους δίνουν πλέον ελπίδα στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, ακόμα και για οριστική διαγραφή του χρέους τους, αν αποδείξουν πως δεν δύνανται να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Το δικηγορικό γραφείο «Σαββίδου Παρασκευή – Σαράτσης Δημοσθένης & Συνεργάτες» στην Κοζάνη πέτυχε, μεταξύ άλλων, την έκδοση της παρακάτω ευνοϊκής απόφασης για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων στα πλαίσια της ενδελεχούς ενασχόλησης του με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Συγκεκριμένα, με μία ομολογουμένως «τολμηρή» απόφαση του Ειρηνοδικείου Κοζάνης περί υπαγωγής στο Ν. 3869/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα (νόμο Κατσέλη) δύο αδερφών συνοφειλετριών, αποφάσισε τη ΔΙΑΓΡΑΦΗ από στεγαστικό δάνειο συνολικού ποσού 201.049,77 ευρώ την 29.04.2011 (δηλαδή ποσού κατά πολύ μεγαλύτερου κατά το χρόνο εκδίκασης της αίτησης – 26.10.2016-), ποσού 19.821,42 ευρώ για άνεργη δανειολήπτρια και ποσού 25.821,42 ευρώ για καθηγήτρια ξένων γλωσσών, δηλαδή σε ποσοστό άνω του 89% και 87% αντίστοιχα.

Ο τρόπος δε αποπληρωμής του δανείου, δηλαδή καταβολή για πέντε χρόνια ποσού 110,00 ευρώ και 220,00 ευρώ αντίστοιχα, και στη συνέχεια ποσού 70,10 ευρώ για την κάθε μία σε βάθος δεκαπενταετίας (180 μήνες), καθιστά απολύτως βιώσιμο τον ορισθέντα από την δικαστική απόφαση τρόπο ρύθμισης της ανωτέρω οφειλής.

Το πλέον αξιοσημείωτο, όμως, χαρακτηριστικό της ανωτέρω απόφασης είναι το γεγονός ότι, πέρα από την προστασία της πρώτη κατοικίας της μίας δανειολήπτριας, προστατεύεται και η δυνητική πρώτη κατοικία της άλλης δανειολήπτριας, δηλαδή το σπίτι, του οποίου είναι μεν σήμερα συνιδιοκτήτρια κατά 50% εξ αδιαιρέτου, χωρίς όμως να κατοικεί η ίδια σήμερα σε αυτό, δεδομένου ότι διαμένει σε άλλη πόλη, πλην όμως θεωρείται ότι πρόκειται για κατοικία στην οποία έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να κατοικήσει στο μέλλον, ενώ επιπρόσθετα εξαιρούνται από την εκποίηση ιδανικά μερίδια αμφοτέρων των δανειοληπτών σε οικόπεδο, καθώς και τα αυτοκίνητα ιδιοκτησίας τους.

Πως προστατεύονται οι πολίτες με την υπαγωγή τους στον νόμο Κατσέλη (Ν. 3869/2010)

Έπειτα από επικοινωνία  με την κ. Παρασκευή Σαββίδου και τον κ. Σαράτση Δημοσθένη σχετικά με το πως μπορούν να προστατευτούν οι πολίτες με την υπαγωγή τους στον νόμο Κατσέλη, οι ίδιοι δήλωσαν:

« Γενικά, υπενθυμίζουμε πως από την 01.01.2016, για να μπορεί κάποιος που βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία να υποβάλει αίτηση για την προστασία της κύριας κατοικίας του στο «νέο νόμο Κατσέλη» θα πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
– Κατ αρχήν, το σπίτι του να χρησιμεύει ως κύρια κατοικία, ή δυνητική πρώτη κατοικία.
– Το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, προσαυξημένες κατά 70% και το ακαθάριστο εισόδημα να είναι έως 13.906 ευρώ για άγαμους, που φτάνει έως 35.086 ευρώ για τετραμελείς οικογένειες.
– Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο και κατά 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία τέκνα».

Σχετικά με τις ρυθμίσεις και με το πως αυτές γίνονται, οι δύο δικηγόροι συμπλήρωσαν :

Με το νέο καθεστώς μπορούν να εντάσσονται στη δικαστική ρύθμιση εκτός από τα χρέη προς την τράπεζα και οφειλές προς το Δημόσιο, ,πλην εκείνων που συνιστούν ποινικό αδίκημα (π.χ. ΦΠΑ, πρόστιμα κ.τ.λ.), καθώς και προς τα ασφαλιστικά Ταμεία (Ο.Α.Ε.Ε.), ενώ μπορούν να επιτύχουν μερική ή ολική διαγραφή χρεών καθώς και εξόφληση του εναπομένοντος υπολοίπου σε συγκεκριμένες δόσεις, ανάλογα με τα εισοδήματα τους ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν».

Στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούμε, ο «Νόμος Κατσέλη» αποτελεί την ύστερη ασφαλιστική δικλείδα και τελευταίο προπύργιο προστασίας της κύριας – πρώτης, και όχι μόνο, κατοικίας των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, αλλά και ευνοϊκής ρύθμισης των διογκωμένων οφειλών προς Τράπεζες, Εφορία, αλλά και ασφαλιστικά Ταμεία.





kozanilife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου