Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Όλο το παρασκήνιο για το πώς ξεκλείδωσε η διαπραγμάτευση

Το τηλεφώνημα της Άγκελας Μέρκελ το μεσημέρι της Τετάρτης στον Αλέξη Τσίπρα, και οι επικοινωνίες που πριν αλλά και μετά από αυτό, είχε η Γερμανίδα Καγκελάριος με τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε και την Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκλείδωσαν τη διαπραγμάτευση και άνοιξαν το δρόμο της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.


Όπως αποκαλύπτουν σε ρεπορταζ τους οι «Ειδήσεις του Σαββατοκύριακου», η Άγκελα Μέρκελ είπε στο τηλέφωνο στον πρωθυπουργό: «Αλέξη πρέπει να βρούμε λύση στο eurogroup της Παρασκευής.» Η συνομιλία έγινε με δική της πρωτοβουλία και ενώ ο πρωθυπουργός είχε δημοσίως δηλώσει, πως αν από τη Μάλτα δεν έβγαινε «λευκός καπνός», θα ζητούσε τη σύγκληση Εκτάκτου Συμβουλίου Κορυφής.

Για το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα είχε ενημερώσει τον ίδιο τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ, στην κατ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου και ο οποίος φανερά αιφνιδιασμένος και αμήχανος απάντησε: «Θα κάνω ότι προβλέπουν οι συνθήκες. Ελπίζω να μην χρειαστεί».

Την ίδια στιγμή η Μέρκελ που έχει να αντιμετωπίσει και τα δικά της εσωτερικά προβλήματα, άκουσε από τον αντικαγκελάριο Ζ. Γκάμπριελ, πως το κόμμα του δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή μια προσπάθεια για την επιβολή ενός Grexit. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γκάμπριελ απείλησε ευθέως τη Μέρκελ με πρόωρες εκλογές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου