Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου στο Δρυόβουνο

Η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου πραγματοποιήθηκε και φέτος στον λόφο του Γολγοθά στο Δρυόβουνο του Δήμου Βοΐου Κοζάνης το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής. Πλήθος πιστών σπεύδουν κάθε χρόνο να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης και να ακολουθήσουν την πομπή η οποία ξεκινάει  μετά την ανάγνωση των Μεγάλων Ωρών, από την εκκλησία του χωριού Αγ. Μηνά, για τον ονομαζόμενο λόφο του «Γολγοθά».

Τα εμβατήρια ηχούν πένθιμα και σιγά-σιγά η πομπή κατευθύνεται προς τον περίβολο του Ναού, εκεί όπου υπάρχουν οι σταυροί με τα “σώματα του Ιησού και των δύο ληστών” που σταυρώθηκαν μαζί του. 


 Ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλου τυλίγει σε λευκό σεντόνι το Σώμα του Ιησού και κατεβάζοντάς το από τον Σταυρό οι Κοπέλες, που συμβολίζουν τις μυροφόρες γυναίκες, ραίνουν το Σώμα του Χριστού με λουλούδια.


Μετά την αποκαθήλωση κλήρος και λαός μεταφέρουν το Σώμα του Χριστού στην εκκλησία για να το προσκυνήσουν όλοι οι πιστοί. Η τελετή αυτή έχει καθιερωθεί από τον ιερέα Στέφανο Τσαντίρη, το 1977 .







prlogos
siera fm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου