Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Αναβιώνουν οι Λαζαρίνες στα χωριά του Τσιαρτσιαμπά

Το εθιμικό δρώμενο των Λαζαρίνων, που τελείται στα χωριά της περιοχής Τσιαρτσιαμπά κατά το τριήμερο του Λαζάρου – Βαΐων, εντάσσεται στον κύκλο των ανοιξιάτικων τελετουργιών του Πάσχα.
Η οργάνωση του δρώμενου με την κύρια φροντίδα των πολιτιστικών συλλόγων, συμβάλλει τόσο στη συνέχισή του στη σύγχρονη κοινωνία όσο και στην αρτιότερη παρουσίασή του.

Στο πλαίσιο στήριξης των λαϊκών δρώμενων και εθιμικών τελετουργιών του ευρύτερου Δήμου, ο ΟΑΠΝ προχώρησε στην εκτύπωση αφίσας που περιλαμβάνει τις εκδηλώσεις όλων των πολιτιστικών συλλόγων με στόχο την καλύτερη προβολή τους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το έθιμο των Λαζαρίνων σε 11 τοπικές κοινότητες από την Παρασκευή 7 έως και την Κυριακή 9 Απριλίου (Αιανή, Λευκοπηγή, Κρόκος, Άνω Κώμη, Καισαρειά, Κάτω Κώμη, Μεταμόρφωση, Αγία Παρασκευή, Κήπος, και Καρυδίτσα) και το έθιμο του Διπλού Χορού στη Μηλιά στην Τρίτη 18 Απριλίου 2017.

Ο ΟΑΠΝ έχει δρομολογήσει τη συστηματική καταγραφή και προβολή των λαϊκών δρώμενων, ως στοιχείων της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου, με παράλληλη προώθησή τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο (UNESCO). Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης της συνεργασίας του Δήμου (μέσω του ΟΑΠΝ) με το Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών με στόχο την καταγραφή, προβολή και προώθηση του λαϊκού πολιτισμού του Δήμου Κοζάνης (επιστημονική επιμέλεια για τη δημιουργία φακέλων τεκμηρίωσης), τη διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας τον Απρίλιο 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής για τις Λαζαρίνες και του Αφιερώματος στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά τον περασμένο Μάρτιο.

ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ 2017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου