Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Πανελλαδικές 2017: Ξεκινούν την Τρίτη 6 Ιουνίου. Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

Την Τρίτη 6 Ιουνίου η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων.

Κόκκινο χτυπάει η αγωνία των 71.000 υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων, μόλις μία εβδομάδα πριν από την πιο μεγάλη μάχη της ζωής τους.


Οι εξετάσεις για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ αρχίζουν για πρώτη φορά τόσο αργά, καθώς είναι η πρώτη χρονιά που προηγήθηκαν οι ενδοσχολικές απολυτήριες. Την αυλαία των φετινών εξετάσεων ανοίγουν την Τρίτη 6 Ιουνίου οι υποψήφιοι των ΕΠΑ.Λ., διαγωνιζόμενοι στη Νεοελληνική Γλώσσα. Την επομένη στον... χορό μπαίνουν και οι υποψήφιοι των ΓΕ.Λ.

Οι πανελλήνιες είναι το αποκορύφωμα της εκπαιδευτικής διαγωνιστικής διαδικασίας και το κύρος τους παραμένει αδιαμφισβήτητο για την ελληνική κοινωνία, ενώ θεωρούνται η αυστηρότερη και απόλυτα αδιάβλητη διαγωνιστική διαδικασία στην Ελλάδα.

Τόσο οι μαθητές της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου όσο και οι απόφοιτοι που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε μόνο ένα επιστημονικό πεδίο θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα, ενώ όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε δύο επιστημονικά πεδία θα εξεταστούν και σε ένα πέμπτο μάθημα, το οποίο μπορεί να είναι Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού. Ολοι οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν έναν ή δύο από τους συνδυασμούς μαθημάτων ανά Ομάδα Προσανατολισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τα μαθήματα στα οποία υπάρχουν αυξημένοι συντελεστές βαρύτητας. Για την εισαγωγή στα τμήματα κάθε επιστημονικού πεδίου θα υπολογίζονται τα τέσσερα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.

Στις αίθουσες έως τις 8 π.μ.

Φέτος οι υποψήφιοι διεκδικούν συνολικά 70.726 θέσεις, από τις οποίες οι 43.758 στα πανεπιστήμια και οι 26.968 στα ΤΕΙ. Οι εξετάσεις θα αρχίζουν στις 8.30 και οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης έως τις 8 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών πρέπει να έχουν μαζί τους το δελτίο του εξεταζομένου, την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, δύο στιλό διαρκείας (χρώματος μπλε ή μαύρου), μολύβι, γομολάστιχα και γεωμετρικά όργανα. Οποιος επιθυμεί μπορεί να έχει μαζί του ένα μπουκαλάκι νερό ή αναψυκτικό.

Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να... ξεγελάσουν τους επιτηρητές τους, καθώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν εντοπιστεί μαθητής με κινητό, θα βρεθεί αντιμέτωπος με σοβαρές κυρώσεις και το πιθανότερο είναι να του μηδενίσουν το γραπτό. Τα ίδια ισχύουν για τα σκονάκια και την αντιγραφή. Η έκδοση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 29 Ιουνίου και η ανακοίνωση των βάσεων στα τέλη Αυγούστου. Οι επαναληπτικές εξετάσεις έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο και αφορούν όσους απουσίασαν τον Ιούνιο λόγω σοβαρού προβλήματος.



espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου