Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Σινεμά Δευτέρα βράδυ με την ταινία «Λεωφορείον ο Πόθος» από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Κοζάνης

Με μια ονομαστή κινηματογραφική δημιουργία, ολοκληρώνει ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης τις φετινές χειμερινές κινηματογραφικές του προβολές, αυτή τη Δευτέρα 15-5-2017, στις 9:30 μ.μ., στην επάνω αίθουσα του κινηματοθέατρου «Ολύμπιον».



«Λεωφορείον ο Πόθος» (A Streetcar named Desire- 1951) του Ελία Καζάν, μια κλασική ταινία με όλη τη σημασία της λέξης, που δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, με ένα ακαταμάχητο καστ σπουδαίων ηθοποιών, όπως η Βίβιαν Λι, ο Μάρλον Μπράντο, η Κιμ Χάντερ και ο Καρλ Μάλντεν.

Η Μπλάνς, μια νευρωτική καθηγήτρια από τις Νότιες Πολιτείες, επισκέπτεται μετά τον πλειστηριασμό της οικογενειακής περιουσίας της την αδελφή της Στέλλα, που ζει με τον άντρα της Στάνλεϋ Κοβάλσκυ στη Νέα Ορλεάνη. Ο Κοβάλσκυ, που ως Πολωνός μετανάστης και εργάτης αντιμετωπίζεται υποτιμητικά από την Μπλανς, καθηλώνει την Στέλλα με τον οξύθυμο και επιβλητικό χαρακτήρα του σε μία σχέση που κυριαρχείται από το ωμό πάθος. Η υπερευαίσθητη και κάπως υπερβολική Μπλανς, τονίζοντας την ευγενή καταγωγή και την καλή ανατροφή της, μπαίνει στο στόχαστρό του και ενδόμυχα γεννιέται ένας κρυφός πόθος.

Υποδειγματική μεταφορά στον κινηματογράφο του κορυφαίου θεατρικού έργου του Τένεσι Ουίλιαμς, που είχε ανέβει στο Μπρόντγουει το Δεκέμβρη του 1947, γνωρίζοντας θριαμβευτική επιτυχία, πραγματοποιώντας 855 παραστάσεις. Το έργο αρχικά σκόπευε να το κινηματογραφήσει ο Γουίλιαμ Γουάιλερ με τη Μπέτι Ντέιβις, αλλά το σχέδιο δεν ευόδωσε. Έτσι ο Τένεσι Ουίλιαμς προσπαθεί να πείσει τον αρχικά απρόθυμο Καζάν να το μεταφέρει στο σινεμά. Αρχικές επιλογές για το ρόλο της Μπλανς Ντιμπουά, η Τζέσικα Τάντι, που έπαιζε και στο θεατρικό και η Ολίβια ντε Χάβιλαντ, οι παραγωγοί ωστόσο για λόγους εμπορικότητας προτίμησαν την 36χρονη τότε Βίβιαν Λι. Για το ρόλο του Κοβάλσκι, υποψήφιοι ο Ρόμπερτ Μίτσαμ-που όμως δεν τον αποδέσμευε η εταιρεία RKO, o Τζον Γκάρφιλντ, ο Μπαρτ Λάνγκαστερ, ο Βαν Χέφλιν, ο Γκρέγκορι Πεκ, ο Καζάν όμως επέμενε να αναλάβει ο πρώτος διδάξας του ρόλου, ο Μάρλον Μπράντο.

Η επιτυχία της ταινίας ήταν τεράστια, με ένα μπάτζετ 1.800.000 δολαρίων απέφερε πάνω από 8, ενώ ήταν υποψήφια για 11 όσκαρ, από τα οποία κέρδισε τα 4 (α’ και β’ γυναικείου ρόλου, β’ αντρικού ρόλου και καλλιτεχνικής διεύθυνσης). Μαζί με την ταινία «Το δίκτυο» είναι οι μοναδικές ταινίες που κέρδισαν 3 ερμηνευτικά βραβεία. Επίσης τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας με τα βραβεία σκηνοθεσίας και α΄γυναικείου ρόλου, ενώ έφερε σε πρώτο πλάνο τον Μπράντο, που αν και ήταν ο μοναδικός από τους πρωταγωνιστές που δεν κέρδισε το όσκαρ ερμηνείας, κατάφερε με την ερμηνεία του να δημιουργήσει σχολή, ακολουθώντας τη «μέθοδο» του Actors Studio.

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης, συνεχίζοντας την κοινωνική του δράση που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι με τις θερινές του προβολές, καλεί τους σινεφίλ που θα έρθουν στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον να παρακολουθήσουν τις χειμερινές προβολές, να προσκομίσουν ένα βιβλίο της αρεσκείας τους, για τις ανάγκες συγκρότησης της βιβλιοθήκης των φυλακών στα Γρεβενά.

Αυτή τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2017 και ώρα 9:30 το βράδυ στην επάνω αίθουσα
του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Γενική είσοδος 3 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου