Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Λάζαρος Τσικριτζής: «Η μεταλιγνιτική εποχή μας έπιασε στον ύπνο»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΔΙΚΑΙΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

Λάζαρος Τσικριτζής: «Η μεταλιγνιτική εποχή μας έπιασε στον ύπνο»
-Για τη ΔΕΗ: «Ο πολιτικός κόσμος της περιοχής εστιάζει σε λεονταρισμούς και μάχη εντυπώσεων»
-«Για το δήμο Κοζάνης η περίοδο χάριτος έχει τελειώσει»


Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Λάζαρος Τσικριτζής, πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης στις κορυφαίες δράσεις, ανήκει και η συνεργασία με τη WWF /Ελλάς για την υλοποίηση του Ταμείου δίκαιης μετάβασης (JustTransitionFund) στην αρχή σε εθνικό και μετά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για μια ιδέα του οικολογικού χώρου που υιοθετείται σταδιακά από δήμους κ άλλους φορείς, ενώ ψηφίστηκε και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το Ταμείο (εφόσον συσταθεί) θα έχει έσοδα από τα δικαιώματα εκπομπών CO2 και θα χρηματοδοτήσει τη μεταλιγνιτική περίοδο. Όπως σχολίασε σχετικά : » Για το ταμείο δίκαιης μετάβασης, «είμαστε στο παρά πέντε. παρακολουθούμε την κατάσταση στενά. Υπήρξαν κάποιες μεταθέσεις, το θέμα ψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου και υπάρχουν κάποιες δυσκολίες. Είναι ένα ζήτημα για το οποίο φωνάζουμε χρόνια. Πήρε σάρκα κι οστά γιατί τα αντισταθμιστικά οφέλη και οι εισφορές δεν είχαν πάντα τη μορφή αυτή, του ταμείου δίκαιας μετάβασης, το οποίο χρηματοδοτείται από τους ρυπαίνοντες από τις βιομηχανίες που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, πληρώνοντας 8 δις, με το 2% να διατίθεται σε περιοχές όπως η δική μας, που θα αντιμετωπίσουν μαύρες τρύπες στην απασχόληση, λόγω μείωσης παραγωγής του λιγνίτη».

Η μεταλιγνιτική εποχή μας έπιασε στον ύπνο, είπε με ειλικρίνεια, λέγοντας δεικτικά πως » πάμε σε όλα τα θέματα μια χαρά αλλά με …20 χρόνια καθυστέρηση » και τονίζοντας πως: «Μπορεί τότε να μην ήταν στην επικαιρότητα η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί η περιοχή από τα δικαιώματα διοξειδίου του άνθρακα, αλλά ήταν άλλες ιδέες, όπως τα μεταλλευτικά δικαιώματα που δεν πλήρωνε η ΔΕΗ και έχει το λιγνίτη duty free! Όταν χρησιμοποιείς λιγνίτη και δεν πληρώνεις μια, μπορεί να συμφέρει στην εθνική οικονομία, αλλά στο ταμείο της εποχής δεν συμφέρει. Πχ το κόστος εκμετάλλευσης νερού είναι τεράστιο. Για το θέμα υπάρχει σύμπνοια και κυβερνητική υποστήριξη…»

Για τη ΔΕΗ: «ο πολιτικός κόσμος της περιοχής εστιάζει σε λεονταρισμούς και μάχη εντυπώσεων»
Είναι μάχη χαρακωμάτων, απάντησε για το θέμα της ΔΕΗ, λέγοντας πως πρέπει μεν η περιοχή να αντισταθεί και να εμποδίσει τη διαδικασία εκποίησης της ΔΕΗ σε εξευτελιστικές τιμές, αλλά σημείωσε με νόημα πως: «Ο πολιτικός κόσμος της περιοχής εστιάζει σε λεονταρισμούς και μάχη εντυπώσεων.

Είναι χαμένη υπόθεση, για μένα και θα έπρεπε να εστιάσουμε στα αντισταθμιστικά οφέλη. Δηλαδή, τι θα πάρει η περιοχή από τη μείωση της εγκατεστημένης ισχύος για τη μείωση των MW. Να συγκεκριμενοποιήσουμε για το τι σημαίνει αυτό για την περιοχή, ώστε να μην την αφήσουν σεληνιακό τοπίο, χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική. Να επιμείνουμε σε μια διαπραγμάτευση για το τι θα πάρουμε ως αντιστάθμισμα», ανέφερε σχετικά.

Από τις άλλες δράσεις της Οικολογικής Κίνησης, από πλευράς αγανάκτησης, ο κ. Τσικριτής ξεχώρισε την τελευταία δράση με το πρόστιμο που διαγράφτηκε στο Άργος Ορεστικό για τα λύματα, που διοχετεύονται στον Αλιάκμονα. Το πρόστιμο αφού επιβλήθηκε, ακυρώθηκε έπειτα από τον γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Για το θέμα ζήτησε να επέμβει η περιφέρεια.

Επίσης, ο ίδιος ζητάει επιτάχυνση σε δημοτικά θέματα, όπως το ζήτημα των ρεμάτων, μιας και υπάρχουν πολλές καταγγελίες για καταπάτηση, μπάζωμα, ρήψη σκουπιδιών κ.α. Ζήτησε από το δήμο να αναλάβει τις ευθύνες και να συνεργαστεί με την περιφέρεια. Ακόμη, αναφέρθηκε στα θέματα λαθραίας υλοτομίας, λέγοντας πως το φαινόμενο υφίσταται και θα πρέπει να βρεθεί κάποια λύση. ¨Πρέπει να πάρουμε τις ευθύνες μας, δεν αρκούν οι διαπιστώσεις», σημείωσε. Ακόμη, έκανε αναφορά στις καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων λέγοντας πως οι υπηρεσίες σπεύδουν βραδέως και πρέπει να σταματήσει η αρπαγή των δημοτικών εκτάσεων. «Η περίοδος χάριτος για το δήμο Κοζάνης έχει λήξει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην εβδομάδα περιβάλλοντος που θα εορταστεί στις 11 Ιουνίου, προτείνοντας να αφιερώνεται κάθε φορά σε κάποιο σκοπό, ώστε να έχει καλύτερο αποτέλεσμα.




prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου