Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

H μία αλλαγή στη διατροφή που μπορεί να ρίξει τη χοληστερίνη

Mια απλή αλλαγή στη διατροφή είναι δυνατό να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης, δείχνει μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.



Η υψηλή χοληστερίνη και κυρίως η υψηλή LDL αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την αθηροσκλήρωση, δηλαδή τη στένωση και σκλήρυνση των αρτηριών, και κατ’ επέκταση για το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών από το Νοσοκομείο Σεν Μάικλς του Τορόντο, αντικαθιστώντας μία με δύο μερίδες ζωικών πρωτεϊνών με φυτικές πρωτεΐνες ημερησίως είναι δυνατό να μειωθούν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.

Η μείωση που θα επιτευχθεί θα είναι μάλιστα ακόμη μεγαλύτερη εάν η παραπάνω αλλαγή συνοδευτεί και από αύξηση στην κατανάλωση τροφών που αποδεδειγμένα ρίχνουν τη χοληστερίνη, όπως η βρόμη ή το κριθάρι, χάρη στις υδατοδιαλυτές ίνες που παρέχουν. Επίσης, στη μείωση της χοληστερόλης συμβάλλουν και οι τροφές που παρέχουν φυτικές στερόλες, όπως το σησαμέλαιο, το πίτουρο σιταριού και τα φιστίκια, καθώς και τρόφιμα ενισχυμένα στερόλες με όπως γάλατα, γιαούρτια, μπάρες δημητριακών και χυμοί.

Η επισκόπηση (μετα-ανάλυση) που πραγματοποίησαν οι ερευνητές υπέδειξε ότι η αντικατάσταση των ζωικών πρωτεϊνών με φυτικές (κυρίως σόγια, ξηρούς καρπούς και όσπρια) για διάστημα τουλάχιστον τριών εβδομάδων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τριών βασικών δεικτών «κακής» χοληστερίνης (LDL, non-HDL και απολιποπρωτεΐνη Β) κατά 5%.

«Μπορεί η μείωση να φαίνεται μικρή, όμως ο πληθυσμός της Βόρειας Αμερικής δεν καταναλώνει μεγάλη ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών κι έτσι υπάρχει σημαντικό περιθώριο για μικρές αλλαγές στη διατροφή ώστε ο κόσμος να συνειδητοποιήσει τα οφέλη που προκύπτουν» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ John Sievenpiper.


Πηγή:onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου