Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Έλεγχοι κατά του καπνίσματος και σε σχολικές μονάδες της Κοζάνης

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και τα αυστηρά πρόστιμα που αυτός συνεπάγεται, έχει οδηγήσει μεγάλη μερίδα πολιτών στην Κοζάνη να σέβονται τη νομοθεσία, σε κλειστούς δημοσίους χώρους, όπως είναι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ωστόσο δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει πως ο νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός για πάσης φύσεως δημόσιο χώρο, όπως δημόσιες
υπηρεσίες, νοσοκομεία ακόμη και σχολεία.


Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π.Λ.», η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και οι τυχόν ποινές που θα έχει ο μαθητής που θα καπνίζει εντός του σχολικού περιβάλλοντος, έχουν απασχολήσει το τελευταίο διάστημα και τις σχολικές μονάδες της Κοζάνης. Μάλιστα, πολύ πρόσφατα σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες έγινε και σχετικός έλεγχος σε σχολική μονάδα (ΕΠΑΛ) στην έξοδο της πόλης, μετά από καταγγελία για κάπνισμα από μαθητή στο προαύλιο, δηλαδή μέσα στην αυλή του σχολείου.

Αν και όπως τελικά πληροφορούμαστε, μάλλον δεν μπήκε πρόστιμο και έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις, το θέμα του αντικαπνιστικού νόμου απασχολεί τελευταία, πολύ περισσότερο, λόγω νομοθεσίας, την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής. Μάλιστα σε άλλο σχολείο (ΓΕΛ) της Κοζάνης ελήφθησαν αποφάσεις για το ποια θα είναι η μοίρα του μαθητή που παραβαίνει τη νομοθεσία, αν δηλαδή θα πρέπει να αποβληθεί η όχι.
Το οξύμωρο του πράγματος είναι πως, σαφώς και απαγορεύεται να καπνίζουν οι μαθητές, παρόλα αυτά ο νόμος λέει πως δεν πρέπει να καπνίζουν στο σχολείο , ούτε και στο προαύλιο. Δηλαδή, που επιτρέπεται, αναρωτούνται οι εκπαιδευτικοί; Έξω από τα κάγκελα, όπου είναι επικίνδυνο και απαγορεύεται οι μαθητές να βγαίνουν, ούτως ή άλλως; Σε κάθε περίπτωση οι μαθητές πολύ δύσκολα να μην καπνίσουν, πόσο μάλλον όταν μιλάμε και για σχολικές μονάδες όπως ΕΠΑΛ ή Εσπερινά, όπου παρακολουθούν μαθήματα και ενήλικες! Όπως όλα δείχνουν, μάλλον δεν θα αργήσει να βεβαιωθεί το πρώτο πρόστιμο και σε σχολείο της Κοζάνης, με το ζητούμενο να βρεθεί μια κάποια λύση, να παραμένει για αρκετούς….

Τι αναφέρει η εγκύκλιος

Η σχετική εγκύκλιος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το κάπνισμα απαγορεύεται : «Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως: 1) Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια ή Ιδιωτικά), 2) Σχολεία Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δημόσια ή Ιδιωτικά), 3) Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα και γενικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση, 4) Φροντιστήρια. δ. Στα νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους…»
Αλλά, επίσης, αναφέρεται πως: «Για το πρόστιμο κριτήριο αποτελούν:
Α. Ο χώρος εντός του οποίου διαπιστώνεται η παράβαση. Για τη εφαρμογή του νόμου ορίζεται η ακόλουθη σειρά προτεραιότητας:
-νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων ,
-εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά προτεραιότητα: παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των τύπων, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου