Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Τριπλό σοκ εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες το 2019

Αυξημένες εισφορές θα κληθούν -όπως όλα δείχνουν- να πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε λίγο παραπάνω από 6 μήνες από σήμερα.

Και αυτό για τρεις λόγους


Πρώτον, καταργείται από 1η/1/2019 η έκπτωση 15% στη βάση υπολογισμού για τις δικές τους εισφορές. Δεύτερον, ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση των εισφορών που πρέπει να καταβάλλουν οι εργοδότες ως ποσοστό των μεικτών αποδοχών των εργαζομένων που απασχολούν στις επιχειρήσεις τους, εφόσον αυτοί αμείβονται με το βασικό μισθό.

Τρίτον, θα αυξηθούν -επίσης ανάλογα- και οι κατώτατες ή ελάχιστες εισφορές που καταβάλλουν για τον εαυτό τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Χθες για άλλη μια φορά, η υπουργός Εργασίας, κα. Έφη Αχτσιόγλου εξήγγειλε την αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019 στο πλαίσιο της κεντρικής εκδήλωσης της ΓΣΕΕ για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της.

Ωστόσο,  η κα. Αχτσιόγλου για άλλη μια φορά δεν έδωσε λεπτομέρειες, δηλαδή πόσο ακριβώς θα αυξήσει το μισθό αυτό με τον οποίο αμείβονται κοντά στους 600.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Η ΓΣΕΕ υποστηρίζει, φυσικά, το μέτρο αυτό.

Το ίδιο κάνει ανοιχτά και η ΕΣΕΕ, αν και τάσσεται υπέρ μίας σταδιακής εφαρμογής του.

Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για τον ΣΕΒ, ο οποίος υποστηρίζει την αποσύνδεση του μηχανισμού καθορισμού του κατώτατου μισθού των λιγότερο ειδικευμένων εργαζομένων, από τη διαδικασία μισθολογικών αναπροσαρμογών, σε επιχειρησιακό επίπεδο, μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων και συστημάτων διαμεσολάβησης και διαιτησίας, που να λαμβάνουν υπόψη κλαδικές και επιχειρησιακές ιδιαιτερότητες, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών εξελίξεων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν αναλυτές στο Capital.gr, μία αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγούσε προφανώς σε αύξηση του μισθολογικού αλλά και του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των ασφαλιστικών κρατήσεων.

Και αυτό γιατί οι εισφορές της μισθωτής απασχόλησης επιβάλλονται επί των μικτών αποδοχών των εργαζομένων.

Συνεπώς μία αύξηση του μικτού βασικού μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη (ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε 586 ευρώ για τους άνω των 25 ετών και στα 510 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών) θα είχε ως συνέπεια μία ανάλογη αύξηση των εισφορών.

Ωστόσο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες εταιρειών (πλην των ΑΕ), στην περίπτωση που αυξηθεί ο κατώτατος μισθός το 2019,  θα έχουν άλλη μία επιβάρυνση, εκτός από εκείνη που θα προκύψει στις εισφορές επί της μισθωτής απασχόλησης,.

Ο λόγος για τις εισφορές τις οποίες καταβάλλουν για τον εαυτό τους και οι οποίες υπολογίζονται επί του εισοδήματος τους από την επαγγελματική δραστηριότητά τους.

Οι κατώτατες εισφορές τις οποίες πρέπει να πληρώνουν οι επαγγελματίες υπολογίζονται επί του μικτού  βασικού μισθού του άγαμου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή επί των 586 ευρώ. Ανέρχονται, δηλαδή, σε 158 ευρώ/μήνα.

Μία αύξηση του βασικού μισθού θα οδηγούσε σε μία ανάλογη αύξηση των κατώτατων εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών.

Η αύξηση αυτή –εφόσον αυξανόταν ο κατώτατος μισθός – θα ερχόταν σε μία στιγμή που προβλέπεται να καταργηθεί η έκπτωση 15% στη βάση υπολογισμού των ίδιων εισφορών.

Συγκεκριμένα, από 1η/1/2019 –δηλαδή κατά το ίδιο χρονικό σημείο κατά το οποίο σχεδιάζει η κυβέρνηση να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και εμμέσως τις κατώτατες εισφορές των επαγγελματιών – οι εισφορές των επαγγελματιών θα υπολογίζονται με βάση το 100% (και όχι του 85% όπως ισχύει φέτος) του αθροίσματος του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους και των καταβληθεισών εισφορών.




Του Δημήτρη Κατσαγάνη
capital,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου