Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Το ΒΙΟΠΑ Ξύλου στον Κασλά της Κοζάνης μόνιμος χώρος φιλοξενίας των Ρομά – Σε κίνδυνο η δημόσια υγιεινή με το νερό να τρέχει ασταμάτητα

Το ΒΙΟΠΑ Ξύλου στον Κασλά θα στέγαζε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μετά από παραχώρηση της δημοτικής αρχής ώστε να ελαφρυνθεί από τα διάσπαρτα μισθώματα. Το εγχείρημα απέτυχε μαζί φυσικά με τη λειτουργία του βιοτεχνικού πάρκου ξύλου για τη στήριξη του κλάδου των επιπλοξυλουργών. Το κτίριο κατασκευάστηκε με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει συγκεκριμένους σκοπούς χρήσης.


«Και αντί η Δημοτική Αρχή και η ΒΙΟΠΑ Ξύλου ΑΕ , στην σημερινή δυσμενή οικονομική συγκυρία ,να προβληματίζονται για την ενεργοποίηση του ΒΙΟΠΑ σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς των επιπλοξυλουργών και του ΕΒΕ, για την ανάπτυξη και στήριξη της επιχειρηματικότητας, αυτό χρησιμοποιείται για την φιλοξενία ρομά, αυτής της συμπαθούς ομάδας συμπολιτών.»

Αυτά ανέφερε σε επιστολή το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου επιπλοξυλουργών Κοζάνης το Σεπτέμβριο του 2016.Κάποια στιγμή υπήρχε η σκέψη να λειτουργήσει ως τεχνολογικό πάρκο, η οποία επίσης ναυάγησε με το Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης να γίνεται τώρα, στο χώρο των ιδεών τουλάχιστον, η νέα στέγη του.

Τρία περίπου χρόνια ζουν οι Ρομά στο ΒΙΟΠΑ Ξύλου με το δήμο να μιλά από τότε για εξεύρεση μιας άλλης λύσης που ποτέ δεν δόθηκε. Δέκα περίπου σπίτια με ξύλινα δοκάρια και μουσαμάδες μπροστά από το ΒΙΟΠΑ Ξύλου, το νερό τρέχει χωρίς σταματημό και οι ακαθαρσίες καθιστούν την περιοχή σε δημόσιο κίνδυνο. Ο δήμος έχει αναλάβει τα έξοδα της ύδρευσης μαζί φυσικά με το ελεύθερο της παραμονής τους στον Κασλά μη λαμβάνοντας υπόψη τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Μάλιστα ουδέποτε πέρασαν τα συνεργεία του δήμου να καθαρίσουν όταν οι δρόμοι γίνονται αποχωρητήρια για 50 περίπου ανθρώπους.

Σίγουρα το χαμηλό βιοτικό επίπεδο των Ρομά, η μη προτεραιότητα στην υγεία, οι ρευματοκλοπές βλέπε καταυλισμός Πτολεμαΐδα, οι ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής, το υψηλό ποσοστό σχολικής διαρροής, η παραβατικότητα και το σύνηθες επάγγελμα ως γυρολόγοι έμποροι είναι γενικά χαρακτηριστικά των Ρομά και δεν αποτελούν τοπικό μόνο πρόβλημα. Επειδή όμως η υγεία είναι δικαίωμα του πολίτη και η εξάπλωση επιδημιών είναι προ των θυρών, οφείλει ο δήμος να μεριμνήσει για το θέμα. Ειδικά με την είσοδο του καλοκαιριού και τις υψηλές θερμοκρασίες που ευνοούν τη δυσοσμία …




Ιωάννα Παπαδημητρίου
prlogos

1 σχόλιο:

  1. Ε μα τώρα... Η δημοτική αρχή που μόνον για πολιτικούς γάμους κάνει, έχει σημαντικότερα έργα να κάνει, όπως π.χ. την πεζοδρόμηση της πλατείας Λασσάνη (σαφές, θα προωθήσουμε πράξεις, για τις οποίες δεν μας ενδιαφέρει, πόσο και αν θα κάνουμε τη ζωή των πολιτών δύσκολη, όσο το να μην χάσουμε τα φράγκα). Ας πάρει πτυχίο πρώτα ο δήμαρχος στην σχολή του, ο υπεύθυνος τεχνικών έργων δε, ας κολλήσει κανένα ένσημο μόνος του (κι όχι, υπό το πέπλο νομικών προσώπων) και μετά, ας μας μιλήσουν για το "Κοζάνη, τόπος να ζεις". Διότι όπως είναι τώρα, ούτε τόπος για να χέσεις δεν είναι. Δεδομένου πως ακόμα και αυτό αν κάνεις, θα χρειαστεί νερό, με το 80% της υπεραξίας. Κι επειδή δεν ξέρουμε ως δημοτική αρχή που πάνε τα τέσσερα και αφού μεταβιβάσαμε την ευθύνη γι' αυτό το ζήτημα σε προηγούμενες διαχειρίσεις, κάποιος πρέπει να πληρώσει για το χρέος της ΔΕΥΑΚ στην ΔΕΗ, έτσι; Οπότε, καθ' ότι πιο έξυπνο παιδί δεν υπήρχε στην οικογένεια παρά μόνον ο δήμαρχος, μαζί με την λοιπή μασωνεία που στελεχώνει όλα τα νομικά πρόσωπα που τον εκπροσωπούν, ας φάει κάποιος το παλούκι. Δηλαδή ο πολίτης αυτής της δύστυχης πόλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή